Re: HELP!!!-co jsou dlouhodobé pohledávk
>Vážení,
>
>Máme problém s auditorem ohledně toho, jak je
>definována dlouhodobá pohledávka. Podle mého názoru rozhoduje
>PUVODNE sjednaná doba splatnosti, která stanoví, zda
>pohledávka je dlouhodobá (sjednaná splatnost nad 1 rok)
>nebo krátkodobá (sjednaná splatnost do 1 roku). V
>praxi tak tudíž může vzniknout dlouhodobá pohledávka po
>splatnosti.
>
>Dle názoru auditora se splatnost pohledávky stanovuje
>ke každému rozvahovému dni tak, že se de facto počítá
>doba DO ukončení doby splatnosti. Tzn. pohledávka se
>sjednanou splatnosti 15 měsíců je jeden rok dlouhodobá
>a následující rok (pokud je stále neuhrazená) je
>pohledávkou krátkodobou. Nemůže tak nastat dlouhodobá
>pohledávka po splatnosti (z dlouhodobé se stane vždy
>nejprve krátkodobá a teprve ta je po splatnosti).
>
Myslím si, že "překřičet" auditora nepůjde, jelikož se opravdu posuzuje zbylá doba splatnosti k rozvahovému dni - což je názor auditora
>Opírám se o vyhl. č. 500/2002 Sb., kde se píše o "mají
>dobu splatnosti delší než 1 rok". Domnívám se, že se
>jedná o původně sjednanou dobu splatnosti a ne dobu do
>konce sjednané lhůty splatnosti.
>
>Co si myslíte Vy? Argumenty, abych mohl auditora
>překřičet??
Fakt nevěřím. Dejte mi příklad, kdy vznikne dlouhodobá pohledávka po splatnosti. Co takhle původně sjednaná doba splatnosti? Podle mého názoru se moje neschopnost zajistit inkaso pohledávky od odběratele nemůže projevit v účetních výkazech tak, že z dlouhodobé pohledávky vytvořím pohledávku krátkodobou, která zůstane po splatnosti. Kde je napsáno slovíčko "ZBYLÁ", fakt to chci vědět, ať se poučím.....
Díky.
*** "Položka „C.II. Dlouhodobé pohledávky“ obsahuje pohledávky, které v okamžiku, ke kterému je účetní závěrka sestavena, mají dobu splatnosti delší než jeden rok, ..." ***
To sice ano:-)), splatnost (původní) je určitého dne a nemění se (pokud není změněno dohodou obou stran). Mění se pouze doba DO splatnosti. Pořád nevidím oporu v tom, že "mají dobu splatnosti delší než jeden rok" znamená rovněž "mají dobu do splatnosti počítanou k rozvahovému dni delší než jeden rok"....
*** Pohledávka se splatností 31.3.2007 je k RD 31.12.2005 pohledávkou dlouhodobou. Tato pohledávka je k RD 31.12.2006 už pohledávkou krátkodobou. Když bude po splatnosti, bude pořád krátkodobou, protože má být zaplacená každým dalším dnem. Nebo se pletu? ***
Ale to je přece přesně ono: Vy počítáte k rozvahovému dni ZBYLOU dobu splatnosti, ale o tom se nikde nepíše! České účetnictví je z větší části založeno na historii, tzn. podle mého názoru rozhoduje, jaká je PUVODNI doba splatnosti. Fakt jsem z toho paf......z hlediska výkazů by docházelo k tomu, že původně dlouhodobé pohledávky deklarujete později jako krátkodobé a z hlediska finanční analýzy si zlepšujete finanční ukazatele (najednou nemáte dlouhodobé pohledávky po splatnosti a máte jen pohledávky krátkodobé po splatnosti). Vypadá to, jako byste dlouhodobou pohledávku inkasoval(a) a vznikla Vám krátkodobá. S tím prostě nemohu souhlasit.
Utlučtě mě argumenty!
*** Jenže mně je na hony vzdálené někoho utlouct :-)) "Položka „C.II. Dlouhodobé pohledávky“ obsahuje pohledávky, které v okamžiku, ke kterému je účetní závěrka sestavena (31.12.2005), mají dobu splatnosti delší než jeden rok (na faktuře je datum splatnosti vzdálenější data 31.12.2006)" Splatnost zůstává, mění se RD ***
Ale to nic neřeší, rozhodující je, JAKOU dobu splatnosti ohledně dlouhodobých pohledávek počítat - Původní nebo Původní minus uplynulou????
Asi to nevyřešíme. Dejte mi příklad na dlouhodobé pohledávky po splatnosti.
Dle Vás se tedy všechny dlouhodobé pohledávky časem - pokud nejsou uhrazeny - konvertují na krátkodobé, je to tak?
Na to nelze podle mě odpovědět, protože nevím, kdy tato pohledávka vznikla. Pokud pohledávka vznikla do řekněme 28.02.2005, původní doba splatnosti je nad 1 rok a k 31.12.2005 jde o dlouhodobou pohledávku. Pokud pohledávka vznikla řekněme 20.12.2005, původní sjednaná doba splatnosti je do 1 roku a jde o pohledávku krátkodobou.
To jest nás rozdílný pohled na věc. Já si myslím, že se musím podívat na tu sjednanou splatnost, jakou pohledávka měla k okamžiku svého vzniku. Nemůžu se dívat na dobu, jakou má dobu DO splatnosti k rozvahému dni.
Jiný příklad:
Mám pohledávku ze dne 30.11.2005, splatná 30.12.2008. Podle Vás je k 31.12.2005 pohledávkou dlouhodobou (souhlasím), ale postupem času se z ní k 31.12.2007 stane pohledávka krátkodobá, že jo? A já si myslím, že pro účely finančních výkazů a finanční analýzy navždy jde o pohledávku dlouhodobou. Pokud nebude uhrazena ani 31.12.2008, jde o dlouhodobou pohledávku po splatnosti. U Vás by se z ní stala krátkodobá pohledávka po splatnosti, byť předtím ve smlouvě dohodnutá doba splatnosti byla nad 1 rok......
Nikde prostě nemůžu najít, že se to počítá podle "Zbývající" doby splatnosti a ne "dohodnuté, původní" doby splatnosti.
*** Já Vám rozumím. Ale právě proto, že v rozvaze na tohle není žádný prostor a chtějí po nás se ohlížet na ty dva okamžiky (RD a datum splatnosti), tak bych to tak brala. A když se Vám přibližuje doba splatnosti nějaké pohledávky, tak proč nezlepšovat finanční výkazy, když se zlepšuje i nálada z pocitu z brzkých peněz? :-))))))) ***
Uf, myslím, že to mám:-).
§ 19 odst. 7 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví: Dlouhodobým majetkem se rozumí takový majetek a závazky, kde doba použitelnosti, popřípadě SJEDNANá DOBA SPLATNOSTI PŘI VZNIKU ÚČETNÍHO PŘÍPADU je delší než jeden rok, ostatní majetek a závazky jsou považovány za krátkodobé.
Takže opravdu rozhodující u pohledávek je sjednaná doba splatnosti k okamžiku vzniku pohledávky a ne doba, jaká k rozvahovému dni zbýva do data splatnosti. Nelze jednou dlouhodobou pohledávku změnit tokem času na krátkodobou.
Děkuji moc za podnětnou diskusi.
Taky moc děkuji za Váš čas a názory. Právě jdu umlátit toho auditora:-) - asi zajdeme na skleničku a jelikož zde máte tolik podnětných zpráv na tomhle skvělém fóru, můžeme si problémy v účetnictví či daních konzultovat i přes mailik. Určitě mi budete schopna pomoct. Mějte se pěkně (petasek3@centrum.cz).
I mně auditoři donutili přeúčtovat dlouhodobý závazek a ustoupila
jsem na základě par. 10 vyhlášky 500/2002 a vysvětlení pojmů v
"Delfínovi":
Častou chybou je nerozlišování dlouhodobých a krátkodobých pohledávek na analytických účtech. Někdy bývá
zaměňována dlouhodobost nebo krátkodobost pohledávky s dobou, která uplynula po její splatnosti, takže krátkodobá
pohledávka je po uplynutí jednoho roku po splatnosti přeřazena do dlouhodobých. Správně má být pohledávka
zachycována stále podle své původní doby splatnosti. Pouze dlouhodobé pohledávky jsou v posledním roce, kdy nastává
jejich splatnost, převáděny na analytické účty mezi krátkodobé.
Dobrý den, auditu podléhám, ale unikl jsem a auditor musel kapitulovat. Ta vyhláška je v tomto bodě vykládána v rozporu se zákonem o účetnictví. Opravdu si myslím, že z dlouhodobé pohledávky krátkodobou prostě tokem času neuděláte.....
Deloitti se přesvědčit nedali, ale když jsem si to rozebrala, tak to logiku má, v okamžiku, kdy do splatnosti je méně než 1 rok, tak z pohledu hodnocení finanční situace firmy, už dlouhodobou pohledávku(závazek)nemám. Jde o zásady účetnictví vykázat v rozvaze správně a pravdivě A a P. Nevím jestli to je v rozporu se zákonem o účetnictví, ale jen z pohledu člověka, kterému by byl tento zákon fuk, tak si pohledávku(závazek), který už splatí do 1 roku,nevykáže v dlouhodobém, protože by to poškodilo hodnocení firmy.
Nevím jestli to je v rozporu se
zákonem o účetnictví, ale jen z pohledu člověka, kterému by byl tento zákon fuk, tak si pohledávku(závazek), který už splatí do 1 roku,nevykáže v dlouhodobém, protože by to poškodilo hodnocení firmy.
Hmm, chápu tu logiku a mluvím stále jen o pohledávkách pro účely českých výkazů. Pro IFRS to dělám jinak. Přečtěte si po sobě větu "už splatí DO 1 roku" a pak pochopíte, že zákon o žádné době DO splatnosti prostě nemluví a jak je bohužel v českém účetnictví ještě pravidlem, důležitější je historická informace oproti reálnému ocenění. Vám tudíž tedy nikdy nemohou vzniknout dlouhodobé pohledávky po splatnosti a hodnocení své firmy záměrně zkreslujete překlasifikováním původně dlouhodobých pohledávek, u kterých se blíží sjednané datum splatnosti, na pohledávky krátkodobé. Hned se Vám zlepší finanční ukazatele a uživatel finančních výkazů si vůbec není vědom, že jde stále o tutéž pohledávku. Víte, stejné pravidlo pro pohledávky platí i pro dlouhodobý majetek. Dlouhodobý majetek je dlouhodobým proto, že doba použitelnosti v okamžiku POŘÍZENÍ je delší než jeden rok. A neříkejte mi, že k rozvahovému dni spočítáte, kolik tomuto majetku zbývá DO konce doby použitelnosti, a pokud je tato doba kratší jak jeden rok, tak se z něj stává majetek krátkodobý a můžete jej např. ihned odúčtovat do spotřeby. To nedává opravdu smysl......Ale jak jsem řekl, selský rozum v českém účetnictví zatím moc není a rozdílný výklad chápu. Ale vzhledem k totálnímu chaosu v účetní a daňové legislativě chci postupovat podle zákona a ne podle vyhlášky, kde jednak slovíčko "zbývající" splatnosti chybí a není se o co opřít v případě soudního či jiného sporu a kde zákon svoji legislativní úrovní vyhlášku převálcuje.Mějte se krásně.
>Také jsem auditorům argumentovala dlouhodobým majetkem a vším možným, dokonce jsem ani závazek nepřeúčtovala, protože z Belgie mi do SAPu odmítly dáti nový účet pro krátkodobý závazek, ale vykázala jsem je jako krátkodobé, přesto že jsem věděla, že je nikdy nidko neuhradí. Přesvědčila mě vyhláška. Po zkušenostech už poznám, kdy prorážet zeď hlavou a kdy to není nutné. Jen teď nevím, při jakém soudním sporu mě mohou zavřít, že jsem původně dlouhodobý závazek vykázala v krátkodobých závazcích, když do doby uvedené na smlouvě zbýval 1 rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 1. 2006 15:39
Vážení,
Máme problém s auditorem ohledně toho, jak je definována dlouhodobá pohledávka. Podle mého názoru rozhoduje PUVODNE sjednaná doba splatnosti, která stanoví, zda pohledávka je dlouhodobá (sjednaná splatnost nad 1 rok) nebo krátkodobá (sjednaná splatnost do 1 roku). V praxi tak tudíž může vzniknout dlouhodobá pohledávka po splatnosti.
Dle názoru auditora se splatnost pohledávky stanovuje ke každému rozvahovému dni tak, že se de facto počítá doba DO ukončení doby splatnosti. Tzn. pohledávka se sjednanou splatnosti 15 měsíců je jeden rok dlouhodobá a následující rok (pokud je stále neuhrazená) je pohledávkou krátkodobou. Nemůže tak nastat dlouhodobá pohledávka po splatnosti (z dlouhodobé se stane vždy nejprve krátkodobá a teprve ta je po splatnosti).
Opírám se o vyhl. č. 500/2002 Sb., kde se píše o "mají dobu splatnosti delší než 1 rok". Domnívám se, že se jedná o původně sjednanou dobu splatnosti a ne dobu do konce sjednané lhůty splatnosti.
Co si myslíte Vy? Argumenty, abych mohl auditora překřičet??