Účtování skladuxcenové rozdíly pořízení

• (neregistrovaný)

1. 2. 2006 7:30

Zdravím všechny,prosím o sdělení vašich zkušeností.Jednotka účtuje sklad zp.A.(staveb.firma).Na průvodce u přijaté fa zaúčtuji cenu na 111 bez DPH ,skladnice mi ale přiloží k fa příjemku v cenách nákupních, rozdíl např.u několika položek na jedné faktuře činí cca 80,-Kč...Měla bych tyto rozdíly "srovnávat" přes 112 a 501 rovnou na průvodce (doporučeno minulou účetní),nebo při vyjetí obratové soupisky vždy ke konci měsíce ?(pro mně samozřejmě lepší volba)...Uvidím, kolik budou tyto rozdíly dělat celkem (rozjela jsem u nich teprve první měsíc),zdá se mi to opravdu dost, ale dělám účto externě a materiál na skladě v několikati cenách a položkách,aby nebyly takové cenové odchylky,nepovedou.Máte tady někdo obdobnou zkušenost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2006 8:25

SD (neregistrovaný)

Re: účtování skladuxcenové rozdíly poříz
      Náklady související s pořízením materiálu musí být zaúčtovány jako součást skladu. Aby byl možný výpočet odpisu těchto nákladů používám analytický účet k účtu skladu
      řevzetí materiálu na sklad
      a)
      v ceně pořízení
      112AÚ
      111

náklady s pořízením související
      112AÚ
      111

měsíčně pak počítám poč.stav poř.nákladů+poř.náklady měsíce:poč.stav skladu+příjem na sklad/výdej ze skladu.
      vypočtenou částku účtuji 501/112AÚ
      Náklady související s pořízením materiálu(zboží) nesmí být přímo účtovány do náklady, ale v závislosti na výdeji.
      Pokud by jste jen materiál nakupovala, ale nic nevydávala, náklady spojené s pořízením by ¨nikdy nebyly nákladem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).