Re: Platce DPH a pausalni vydaje ???
Diky za informaci, Lenko. Ale skoro bych rekl, ze prave proto, ze jsem v roce 2004 vedl ucto, o pohledavky (u zavazku si uplne jisty nejsem, kdyz chci jit na pausal - pri prechodu na DE by to ale bylo jasne) zaklad upravuju, je to prece totez, jako pri zmene metody z (P)U na DE. Faktury z 2004, ktere do konce roku nebyly zaplacene, jsem v r. 2004 uctoval jako vynos, uz jednou jsem je tedy zdanil a odvedl pojisteni. Kdyz mi prijde platba az v roce 2005, danil bych je PODRUHE. Proto se pohledavky pri zmene metody (tj IMHO k zacatku roku 2005) odpocitavaji, naopak pri prechodu z DE na ucetnictvi se zase otevrene pohledavky a zavazky zauctovavaji na vynosy a naklady ze zmeny metody (681 a 581 - aspon tak jsem to delal pred lety, kdyz jsem z pausalu prechazel na PU).
Ale za to potvrzeni spravnosti snizeni prijmu o DPH dekuji.
Bingo! Už mi to seplo. Pochopila jsem to tak, že že chcete podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004.
Ano, jinak máte pravdu. Pohledávky které jste měl k 31.12.04 a jsou zaplacené v roce 2005 vyloučíte z daňových příjmů.
Jasně, z vaší odpovědi vám asi vypadla část okolo toho "daňový základ pro .... neupravujete", proto jsme si úplně nerozuměli.
Já už jsem kdysi přecházel z paušálu na PÚ, jenže současně s tím jsem se stal plátcem DPH, takže mi nebylo úplně jasné, jak je to s DPH a příjmy a výdaji při JÚ/DE, resp paušálu (což je vlastně totéž).
Takže ještě jednou díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 20:54
Jsem OSVC, platce DPH a doposud jsem vedl ucetnictvi. Protoze mam ale naklady neco pod polovinou vynosu, bylo by pro me vyhodnejsi pouzit pro DPFO 2005 vydajovy pausal, ktery je 50%.
Je to u platce DPH mozne?
Pokud ano, pak bych tedy pouzil prijmy roku 2005 (samozrejme zvysene o zavazky a snizene o pohledavky k 31.12.2004), jenze ty prijmy v podstate obsahuji i DPH, ktere ve skutecnosti mym prijmem neni. Lze tedy pouzit prijmy snizene o DPH? Totez snizeni by se pak tykalo nejspis i tech pohledavek a zavazku, ktere mam k 31.12.2004 na 311 resp. 321 ve vysi vynosu resp. nakladu plus DPH.
Dekuji za radu.