Návštěva lékaře/kolik dnů v měsíci?

• (neregistrovaný)

1. 2. 2006 21:28

Prosím o vysvětlení,radu, i když to tu bylo několikrát...

Jak často může chodit zaměstnanec k lékaři,dle paragr.128 ods.2 zák.práce a bodu 1.přílohy č.108/1994.

Stanoví si to zaměstnavatel ve vnitř.směrnicích sám, jak často může chodit, on ale i musí třeba a jsou to osobní překážky?

Není mi to jasné, kolik dnů za týden, nebo v měsíci, za rok, může navštěvovat lékaže, aby měl (zaměstnanec) nárok na prac.volno (případ.náhradu mzdy).

Děkuji moc, nastoupila jsem a pomáhám s tím ve velké organizaci, ale přitom jsem pracovala v malé a tam je to jednodušší:-). Učím se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2006 21:59

Kamila (neregistrovaný)

Re: návštěva lékaře/kolik dnů v měsíci?
      Nikdy jsem neslyšela o tom, že by jakékoli směrnice zaměstnavatele mohly určovat jak často může zaměstnanec odejít z práce protože potřebuje navštívit lékaře.
      Návštěva lékaře je placená překážka v práci na straně zaměstnance a za takovou přísluší zaměstnanci náhrada mzdy v zameškaném rozsahu.
      !!!! Pozor. Zaměstnanec je povinen vyřizovat si návštěvu lékaře mimo pracovní dobu. Pokud to není z provozních důvodů kterékoli ze stran uskutečnitelné, pak by měl k ošetření nejbližší lékařské zařízení místu zaměstnavatele a zameškat návštěvou pouze nezbytně dlouhou dobu. V případě, že navštěvuje lékaře dále než v nejbližším lékařském zařízení, pak je mu zaměsnavatel povinen hradit pokud mne paměť neklame, pouze náhrady za zameškané hodiny, které by byl zaměstnanec strávil u lékaře v případě, že by nejbližší zdrav.zařízení k návštěvě lékaře využil a nejezdil do dalekého zdr.zařízení.

• 1. 2. 2006 22:25

Anonymní (neregistrovaný)

Re: návštěva lékaře/kolik dnů v měsíci?
      Vyložila jsem si to stejně, jak vy, četla jsem pozorně paragraf...,ale padl v práci názor a právě pro toho dotyčnýho to mám zjistit, že prý zaměstnanec může chodit jednou týdně a náhrada mzdy max za 4 hodiny....Četla jsem ale i všechny diskuze tady, něvěděla jsem o tom a ani se to nikde nedočetla.Děkuji moc za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).