Re: Dohoda o pracovní činnosti
Zacnu odzadu - pokud vam uplatnovali srazkovou dan, potvrzeni opravdu nedostanete, srazkova dan je uz konecne, zadne rocni zuctovani.... ale otazkou zustava, proc vam strhli srazkovou?
mate u nich podepsane Prohlaseni? Pokud ne, tak srazkovou strhli opravnene.
U dohody o provedení práce se neplatí soc. a zdr.pojištění, pouze do 5.000 Kč srážková daň, nad 5.000 Kč daň zálohová.
U dhody o pracovní činnosti se odvádí jak soc., tak zdrav.pojištění.
Danění nezáleží na tom, o jaký druh pracovněprávního vztahu jde (zda jde o HPP, VPP, DOPČ nebo DOPP). Záleží na tom, zda zaměstnanec má nebo nemá u tohoto zaměstnavatele podepsané prohlášení. Prohlášení přitom může mít podepsané jen u jednoho zaměstnavatele, pokud jich má více najednou. A při nepodepsaném prohlášení se VŽDY daní srážkovou daní, pokud je HRUBÁ mzda v tom měsíci nižší nebo rovna 5000 Kč.
Ale já jsem vyčetla v § 38 h, odst. 3 /znění pro rok 2005/, že že ZÁLOHA ze mzdy od plátce, u kterého poplatník nepodepsal prohlášení se sráží podle odst. 2, nejméně 20% ...., pokud nejde o zvláštní sazbu /do 5.000,-/. Tak si myslím, že by ta paní snad měla dostat potvrzení, aby mohla zálohu vyúčtovat. Nebo je to jinak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 14:30
Chci se zeptat zda je u DPČ srážková daň a zda se uplatňuje pri ročním zůčtování.Učím a mám uzavřeno DPČ, z které strhávají zdr.a soc.Nyní jsem požadovala potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2005, abych si mohla zpracovat daňové přiznání a bylo mi řečeno,že u DPČ je srážková daň a tudíž potvrzení nedostanu.Je to pravda?