Re: Odpočitatel.položka-OSVČ+zaměstnanec
v daňovém přizná na druhé straně příjmy z pr.poměru,příjmy z OSVČ, sečte a bude odečítat odpočtovou položku 38040, další odpočtové až se dostane k výpočtu základu daně,výpočtu daní..
v zaměstnání správně uplatňuje na sebe,protože u OSVČ se přiznávají příjmy - až ročně a vlastně by celý rok nevyužil možnosti odpočtu pro placení záloh a vždy po podání přiznání by měl až přeplatek...
když si to připravíte například v šablonách tady na servru,tak vám to ani nedá možnost 2x uplatnit 38040,takže v pohodě...
No mě "neleze" do hlavy to, že si uplatní měsíčně - a tím pádem ročně 38040 jako zaměstnanec a pak v daňovém přiznání zase. Ale teď mi dochází, že v tom přiznání vlastně uvádí příjmy ze závislé činnosti ještě "nesnížené o tu odpočitatel.položku... A jak je to s dětmi??
A ještě mi poraďte, když by nepodepsal (vím o dalším človíčkovi, ten ale pracuje na půlku a minim.mzdu), je to moc na škodu, když si vše uplatňuje ve svém přiznání (jako OSVČ,pokud vím, vydělává mnohem víc).
Děkuji moc za rady!!!
takže jako OSVČ předkládá rozdíl příjmů a výdajů až po skončení roku - je škoda neuplatňovat v průběhu roku odpoč.položku na sebe i děti - tím se sníží v průběhu roku daň - takže ze závislé činnosti nebude asi muset platit, nebo velmi malou....pokud neuplatní ani v pr.poměru tak vyúčtuje státu až podáním přiznání k 31.3. následujícího roku a tím vlastně bude zálohově platbou daní z pr.poměru financovat stát a vyúčtováním se vrátí...nebo ať si neuplatňuje - odvádí a tím zase platí zálohy jako-by na vysoký výsledek zdanění z OSVČ...já si říkám,státu dopředu ani korunu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2006 7:59
Chci se zeptat - máme teď o tom debatu - jak je to s odpočitatelnými položkami (za r.05, dále daň.zvýhodnění), když je někdo zaměstnaný a zároveň OSVČ. U zaměstnavatele má podepsané prohlášení a byla mu uplatňována odpočit.položka 3170Kč a bonus na dítě. To si on teď může ve svém přiznání uplatnit opět celých 38040 Kč a bonus 6000 na dítě? Já si myslím, že neměl podepsat prohlášení ....
Poradíte nám, jak t je správně??? Týká se to našeho kolegy
Děkuji