Re: Jak zdanit pronájem §9
Prubněte, co se Vám vyplatí víc, jestli skutečné náklady nebo procenta...
>>>>>JIž jsem tu pročetla kde co, ale pořád tomu
>>>>>nerozumím.
>>>>>Pronajímám dr.byt a ve smlouvě mám uvedeno, že mi
>>>>>platí nájem a zálohy (vše na můj účet a já převádím
>>>>>dále)
>>>>>na poskytované služby tj. el, plyn, komíny, vodné,
>>>>>stočné atd., které se vyúčtují a buď doplatí nebo
>>>>>dostane
>>>>>zpět, pak je můj příjmem dle § 9 jen ten nájem nebo i
>>>>>služby.Pokud jen nájem je příjem, mohu z něj uplatnit
>>>>>30% výdaje paušálem ? A dále pokud uplatňuji výdaje
>>>>>paušálem, tak k tomu nemusím nic vést a nemusím již
>>>>>dokazovat, že jsem ty zálohy vyúčtovala? Fond oprav
>>>>>je
>>>>>veden jako záloha na provoz, opravy a údržbu - to je
>>>>>také záloha ikdyž se každoročně nevyúčtovává nebo se
>>>>>myslí jen ty zálohy, které se každoročně
>>>>>vyúčtovávají.
>>>>>Díky moc. Už jsem z toho úplně magor.
>>>>
>>>>Rozumím správně, že z toho pronájmu de facto nemáte
>>>>žádný zisk???
>>>
>>>Mám zisk protože v tom co jim předepisuji jako
>>>nájemné
>>>je i část, kterou si připočítávám já.
>>
>>Prubněte, co se Vám vyplatí víc, jestli skutečné
>>náklady nebo procenta...
>
>
>Ale problém je, že nevím z čeho???
Mám stejný problém - z čeho si náklady (ať skutečné či v %) počítat? Někde jsem slyšela, že je jakási vyhláška, která stanoví že příjmem z pronájmu je jenom to nájemné, které si připočítáváte Vy (zálohy na služby a energie jsou zúčtovatelné, ty se do příjmu prý nepočítají, fond oprav není zůčtovatelná záloha - to je součást Vašich nákladů). Dokonce jsme slyšela, že se do příjmu nezapočítává ani kauce, pokud je v nájemní smlouvě uvedeno, že tato bude navrácena pronajímateli při ukončení nájmu. Poradí někdo, zda je to takhle správně, případně v jakém předpisu to nejdeme?
Předem děkuji i za kolegyni.
*** Do příjmů skutečně nevstupují zálohy na služby, které pronajímatel sám neposkytuje a jsou pak zúčtovány - to jasně říká pokyn 190. Neměla by tam vstupovat ani kauce, pokud je definovaná jako kauce, která bude zúčtována s případným plněním. Byla by příjmem až v momentě, kdy si z ní ukrojíte. Pokud je definovaná jako záloha třeba na nájemné, do příjmů by vstupovala. Nejsem si jista s tím fondem oprav - Pája v příspěvku níže uvedl, že taky ne, že je to součást služeb, které jsou zúčtovány - ale nevím, zda se tohle vejde do definice těch základních služeb, které jsou v pokynu 190 a který odkazuje na vyhlášku ***
Při ročním zúčtování, které provádí družstvo fond oprav nefiguruje. Takže asi ne. Dle mého názoru tímto fondem stoupá hodnota podílu na čl.právech. Ještě jedna věc, záleží u těch záloh zda se vyúčtovávají k 31.12. nebo mohou i později (družstvo) nebo dřív (el.,plyn) a stále jsou to jen zálohy a ne příjmy?
Takže, když to shrnu:
1.Daň. příjem - pouze nájemné bez záloh na např. spol.el., vodné a stočné, dod.tepla,RTN,komíny, výtah atd.
2. Výdaje - buď skutečné tj. co platím družstvu já - fond oprav, pojištění, vybavení dom.,daň z nem.,správní režie atd.
- nebo 30% z výše def. příjmů
Daň. základ je pak rozdíl př-výdaje nebo příjmy-30%
Zůstává pouze otázka kauce-pokud je vratná , tak teda asi z logiky věci vyplývá, že není příjem je to záloha do doby než se něco stane,pak se z ní hradí a je to příjem.
Rozumím už tomu správně?
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 2. 2006 20:29
JIž jsem tu pročetla kde co, ale pořád tomu nerozumím. Pronajímám dr.byt a ve smlouvě mám uvedeno, že mi platí nájem a zálohy (vše na můj účet a já převádím dále) na poskytované služby tj. el, plyn, komíny, vodné, stočné atd., které se vyúčtují a buď doplatí nebo dostane zpět, pak je můj příjmem dle § 9 jen ten nájem nebo i služby.Pokud jen nájem je příjem, mohu z něj uplatnit 30% výdaje paušálem ? A dále pokud uplatňuji výdaje paušálem, tak k tomu nemusím nic vést a nemusím již dokazovat, že jsem ty zálohy vyúčtovala? Fond oprav je veden jako záloha na provoz, opravy a údržbu - to je také záloha ikdyž se každoročně nevyúčtovává nebo se myslí jen ty zálohy, které se každoročně vyúčtovávají. Díky moc. Už jsem z toho úplně magor.