Re: Prodej auta po leasingu, daň z příjm
Je to zdanitelný příjem, §10.
Krácení - jestli jste používal auto v podnikání i služebně, můžete příjem krátit v poměru v jakém jste dával do výdajů /služebněxsoukromě/.
Jestli ale tím krácením myslíte časové rozlišení leasignu /každý rok poměrnou část do nákladů/, tak nic krátit nesmíte.
Celý příjem za prodané auto je příjmem roku 2005.
Určitě daníte částku, za kterou jste auto prodal.
Pokud jste v době od vyřazení z OM například dal auto opravit, nebo jste mu koupil zimní obutí, případně jinak zvelebil /nikoliv vlastní prací/ a máte ještě doklady, pak můžete uplatnit jako výdaj proti ceně, za kterou jste auto prodal.
Děkuji Vám oběma. Ano, tím krácením jsem myslel daňově uznatelné výdaje
x nedaňově uznatelné za soukromé jízdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2006 8:59
Jako OSVČ jsem v roce 2000 pořídil auto na leasing, po třech letech v roce 2003 leasing skončil a já jsem auto zahrnul do majetku, za 1220 Kč odkupní ceny. Po dobu trvání leasingu jsem si dával akontaci a splátky do daňově uznatelných nákladů krácené procentem, které připadalo na služební cesty oproti soukromým. V roce 2004 jsem auto z majetku vyjmul a v roce 2005 jsem ho prodal.
Je ten příjem z prodeje zdanitelným příjmem?
Pokud ano, zdaňuji těch 1022 Kč (cena, kterou to auto v majetku mělo), nebo částku, za kterou jsem auto prodal? Pokud to druhé, mohu tu částku zkrátit tím procentem, kterým se auto dávalo v průběhu leasingu do daňově uznatelných nákladů?
Je to příjem z par 10 nebo z par 6?
Děkuji za případnou odpověď,
Petr