Prodej auta po leasingu, daň z příjmu?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2006 8:59

Jako OSVČ jsem v roce 2000 pořídil auto na leasing, po třech letech v roce 2003 leasing skončil a já jsem auto zahrnul do majetku, za 1220 Kč odkupní ceny. Po dobu trvání leasingu jsem si dával akontaci a splátky do daňově uznatelných nákladů krácené procentem, které připadalo na služební cesty oproti soukromým. V roce 2004 jsem auto z majetku vyjmul a v roce 2005 jsem ho prodal.

Je ten příjem z prodeje zdanitelným příjmem?

Pokud ano, zdaňuji těch 1022 Kč (cena, kterou to auto v majetku mělo), nebo částku, za kterou jsem auto prodal? Pokud to druhé, mohu tu částku zkrátit tím procentem, kterým se auto dávalo v průběhu leasingu do daňově uznatelných nákladů?

Je to příjem z par 10 nebo z par 6?

Děkuji za případnou odpověď,

Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2006 12:55

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Prodej auta po leasingu, daň z příjm
      Je to zdanitelný příjem, §10.
      Krácení - jestli jste používal auto v podnikání i služebně, můžete příjem krátit v poměru v jakém jste dával do výdajů /služebněxsoukromě/.
      Jestli ale tím krácením myslíte časové rozlišení leasignu /každý rok poměrnou část do nákladů/, tak nic krátit nesmíte.
      Celý příjem za prodané auto je příjmem roku 2005.
      Určitě daníte částku, za kterou jste auto prodal.

• 8. 2. 2006 13:43

Zdena (neregistrovaný)

Pokud jste v době od vyřazení z OM například dal auto opravit, nebo jste mu koupil zimní obutí, případně jinak zvelebil /nikoliv vlastní prací/ a máte ještě doklady, pak můžete uplatnit jako výdaj proti ceně, za kterou jste auto prodal.

• 13. 2. 2006 9:32

Petr (neregistrovaný)

Děkuji Vám oběma. Ano, tím krácením jsem myslel daňově uznatelné výdaje
      x nedaňově uznatelné za soukromé jízdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).