Re: Technické zhodnocení - zvláštní příp
Se souhlasem majitele to můžete odepisovat , zařadíte jako příslušnou budovu. Též možno přefakturovat majiteli, který zvýčí vstupní cenu a bude odpisovat sám.Budete-li odpisovat vy, použijete účet např.029 jiný majetek, odpisy potom 551/089.
Re: Technické zhodnocení - zvláštní příp
Jestliže jste podnájemci, máte s technickým zhodnocením smůlu. Technické zhodnocení může odepisovat za souhlasu vlastníka pouze nájemce (§28/3 ZDP). V ZDP neplatí nájem = podnájem (jako v ZDPH).
Jedinou možností je domluvit se s nájemcem (váš bezprostřední smluvní partner), kterému by se to vyúčtovalo - a mohl by za souhlasu vlastníka odpisovat, případně se domluvit přímo s vlastníkem - zhotovení zakázky pro něj. Ovšem úspěšnost tohoto kroku je nejistá, možná by se dalo i kompenzovat určitým zvýšením nájmu. No, především je to na domluvě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2006 12:46
Dobrý den,
mám takový zvláštní případ, jelikož nejsem majiteli budovy, ale pouze její podnájemníci a provedli jsme v našich prostor rekonstrukci elektra (zářivky, rozvody, zásuvky apod), celková vyčíslená cena je nad 40.000,- tzn. jedná se o technické zhodnocení, jak mám postupovat při zaúčtování a provádění odpisů??
Děkuji moc za radu, setkala jsem se s takovým případem úplně poprvé