Re: Musím mít ŽL
*** Ta "smlouva o dílo s dotyčným zákazníkem" se dá považovat za nahodilou a jednorázovou činnost? Nějak přibližte, o čem to je. Od agentury, s kterou máte sepsanou smlouvu, žádný příjem nedostáváte? ***
Agentura za mnou pošle zákazníka, já s ním sepíšu základní údaje a odešlu je agentuře. Ta sepíše co zákazník žádá např. žalobu, žádost. Odešlou to mě, já to vytisknu a předám zákazníkovi, který mi na základě smlouvy o dílo předá peníze, které si nechám. Agentura mi nic neplatí, ale naopak ji mám já začít (až po zkušební době) přispívat částkou 1000,- měsíčně za školení, reklamu a shánění zákazníků.
*** Na příjmy jednorázové, nahodilé ŽL mít nemusíte. Navíc tyto příjmy jsou do 20 tis. ročně od daně osvobozeny. Je ovšem otázkou, zda je to tahle činnost a ne už soustavná, na kterou už ŽL být musí. Já bych řekla, že to nahodilá čiinnost není. Navíc mi to ze strany agentury zavání závislou činností. Je to těžké posoudit - někdo by měl vidět tu Vaší smlouvu s agenturou. Vážně nevím - ještě chvilku počkejte, jestli se někdo neozve... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2006 22:00
Přihlásila jsem se do jedné agentury jako ekonomický poradce. Měla to být práce z domu. Myslela jsem, že se mnou uzavřou Dohodu o pracovní činnosti nebo Smlouvu o dílo. Poslali mi smlouvu, kde je, že pro ně budu pracovat a jak a také podmínky vypovězení této smlouvy. Bylo mi oznámeno,že si musím vyřídit ŽL. Jsem rozvedená s 2 dětmi a veškerý můj příjem jsou sociální dávky a výživné. V případě OSVČ bych o vše přišla. Za ty 2 měsíce co pro ně pracuji jsem měla příjem 1500,- vždy na smlouvu o dílo s dotyčným zákazníkem. Je možné, že to bude časem lepší, ale díky ŽL přijdu asi o 5000,- což si teď nevydělám. Musím si ten ŽL vyřídit.
Děkuji za všechny rady, nevím jak dál.