Podrozvahová evidence

• (neregistrovaný)

16. 2. 2006 9:24

Podnikatel vede PÚ a pořídil si nákl automobil na leasing. Dočetla jsem se, že pořizovací cena se proúčtuje v podrozvahové evidenci.
    V literatuře je uvedena kontace: MD 75x/ D prázné místo.
    Znamená to, že strana D bude prázdná (program mi to ale nedovolí) nebo jaký protiúčet mám zvolit ?
    Díky za odpověď, protože s účtováním leasingu nemám moc zkušeností.
    Michala

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2006 10:12

bdm (neregistrovaný)

Re: Podrozvahová evidence
      *** Ono se v učebnicích píše, že na podrozvahové účty se neúčtuje podvojně. Ale jak jste sama zjistila, program Vám to nedovolí :-))) Zaveďte si zase nějaký podrozvahový účet, který nazvete třeba "evidenční" a ně něj tu podvojnost účtujte ***

• 16. 2. 2006 12:56

Lilien (neregistrovaný)

Nebo tu PC vůbec neúčtujte.

A k podrozvahové evidenci: U mě je to jeden šanon, kam "hážu" ty věci, které by se měly "evidovat v podrozvahové evidenci" (a auditor nemá námitky):-) Ale při velkém množství položek (pokud byste třeba pořizovali početný vozový park) je evidence určitě užitečná.

• 16. 2. 2006 13:21

bdm (neregistrovaný)

*** Já tedy v žádném případě nechci být detailista :-)) ale "cosi" v zákoně o účetnictví (ČÚS) Vám to ukládá. Co se mě týká, tak raději dávám na podrozvahové, protože při mé skleróze mám pak menší riziko, že tyhle věci nezapomenu dát do přílohy .-)) ***

• 16. 2. 2006 13:41

Lilien (neregistrovaný)

Samozřejmě máte pravdu, nijak jsem nechtěla bagatelizovat podrozvahovou evidenci. My máme jen leasingy a maximálně nějaké upomínky s úrokama z prodlení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).