Re: Příplatek za praci v sobotu
Pokud pracujete v podnikatelské sféře, tak příplatek za práci v sobotu nebo neděli ze zákona nenáleží. Zaměstnavatel ho může poskytnout nebo nemusí. Pokud tato práce o víkendu bude přesčasem (tzn. odpracováno navíc a nevybráno za to náhradní volno), pak náleží příplatek 25% z hodinového průměru za každou odpracovanou přesčasovou hodinu.
Dekuji moc za odpoved. Ano, jedna se o podnikatelsky subjekt. Sobota je vyresena. Jen bych se chtela ujistit. V zakone o mzde a odmenovani je uvedeno, ze za svatek ma zamestnanec narok na 100% prumerny vydelek a je tam uvedeno, ze svatek je definovan podle zakona 93/51 Sb, podle ktereho je za svatek povazovana i nedele. Urcite je to nekde novelizovano, jen nevim, kde.
Moc dekuji za radu.
Zákon č. 93/1951 ve znění zákona 65/1965 a 74/1994 byl zrušen, zrovna tak jako zákon 56/1975, kterým se měnil zákon 93/51 a byly zrušeny i další nařízení a zákony, které se k tomu zákonu 93/56 vztahovaly nebo jej upravovaly. Musíte se řídit aktuálním Zákonem o mzdě. V §5 se hovoří o mzdě a náhradním volnu za práci přesčas, v §6 pak o mzdě a náhradě mzdy za svátek.
Neděle není v žádném případě rovna státem určenému svátku.
Zákon 245/2000 ve znění Zákona 101/2004 určuje, co jsou státní svátky, co jsou ostatní svátky a co jsou dny pracovního klidu.
Děkuji moc, ted jsem prochazela sbirku zakonu a nasla to taky. Moc se omlouvam. Kazdopadne bych se rada zeptala, jak hledate novely k jednotlivym zakonum. Pokud prochazim sbirku na internetu, dost dlouho mi trva, nez nejakou najdu a casto se mi stane, ze nekterou prehlednu. Jeste jednou dekuji za poskytnute rady.
Já ani tak nehledám jednotlivé novely, dívám se na aktuální znění a tam bývá napsáno, ve znění jakých zákonů ten zákon je. Každý rok mám také zákony v papírové podobě a k tomu odebírám časopis Mzdová účetní, který na změny upozorňuje. Samozřejmě se zabývám zákony, které potřebuji ke své práci, nesleduji např. občanský zákoník, pokud ho zrovna nepotřebuju. Těch zákonů a úprav je tolik, že se v nich nevyznají ani právníci ani sami tvůrci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 2. 2006 15:15
Preji hezky den, nevite nahodou nekdo, zda existuje priplatek za praci v sobotu a kolik to cini?
Za praci v nedeli se pocita priplatek jako prace ve svatek a tedy 100 % prumerneho vydelku, je to tak?
Dekuji za pripadnou radu