Služby v Německu a DPH -paní Aňo a další

• (neregistrovaný)

20. 2. 2006 12:21

Paní Aňo a další šíkovní, prosím o konzultaci. Německý odběratel nakupuje od české firmy výrobky. Česká firma ty výrobky dodá do Německa, vystaví na ně fakturu bez DPH. Občas se stane, že Němci na nich najdou nějaké vady. Aby se nejezdilo s těmi vadnými výrobky zpět do ČR na opravu a pak zase do Německa, tak po dohodě s českým dodavatelem zajistí německý odběratel opravu těch vad u jiné německé firmy. Německý odběratel potom přefakturuje náklady na opravu českému dodavateli. Ale pozor - ta přefakturace je včetně německé DPH. Mám pocit, že to není správně, neboť německý odběratel i český dodavatel jsou plátci. Myslím si tedy, že i ta přefakturace nákladů na opravu či na reklamaci od německé firmy k české firmě by měla probíhat bez DPH - bez české i německé. Česká firma (pro kterou zpracovávám účetnictví) mi tvrdí, že takto = s tou německou DPH je to správně, že prý se na to ptali jiných českých firem, které takto obchodují, prý "tak se to dělá" :-)

Prosím, jak je to správně? Můžete mi prosím někdo napsat vysvětlení "pro blbce" a s odkazem na paragrafy, jak to má být? Děkuju mockrát, dost se v tom plácám :-(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).