Re: Záloha na daň v r.2006
Měla by to být daň počítaná z rozdílu ř. 61 - ř.40, tedy po vynětí ZD podle § 10 a navíc snad platí, že když dílčí základ podle § 6 je větší než polovina celkového základu na ř. 42, že se zálohy neplatí. Ale ruku do ohně za to nedám, je to někde v zákoně o DP uším, nevím přesně kde :-))
No já jsem si byla úplně jistá-že mi to výjde-že zálohu platit nebudu a vyjel spl.kalendář-kde celková dań.povinnost je z ř..66.Jsem teda naštvaná-kdyby to bylo postaru-kdy se odečítalo na děti odečit.polož.tak bych zálohy neplatila.Dobře to vymysleli.Já si stejně myslím-že moje daň.povinnost je až po slevách.
Donutila jste mne to najít :-))) § 38a zákona o DP, za poslední známou daňovou povinnost se pro stanovení periodicity a výše záloh považuje rovněž částka, kterou si poplatník sám vypočetl a uvedl v daňovém (dodatečném) přiznání za období bezprostředně předcházející zdaňovacímu období... Poplatník uvedený v § 2 pro účely výpočtu poslední známé daňové povinnosti však vyloučí příjmy a výdaje podle § 10.
(5) Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně.
tak je to tak jak jsem říkal :-)
Jste moc hodný,ale já mám příjmy jen z podnikání,kdy daň vyšla víc jak 30000,-ale po slevě na děti už míň.Pořád tedy nevím-co je má daň.povinnost před slevou nebo po slevě.Vůbec bych nad tím neuvažovala-kdyby mi tady v šablonách nevyšel ten spl.kalendář-kde dal do dańové povinnosti ř.66 a vypsal 31.3.06 zapl.daň 26895,- a pak zálohy k 15.6.06 13200 a k 15.12.06 13200.Nezlobte se-ale už tomu vůbec nerozumím.Nemá to logiku.
Jen stručně, je to počítáno ze základu daně, tedy jen po odečtění nezdanitelných částí a před slevou na děti, je mi líto. V té šabloně se podívejte na list Zálohy nahoru, tam to píše pod jménem poplatníka Celkovou daňovou povinnost, to je ta o které jsem psal.
Abych pravdu řekl, nějakou logiku v tom opravdu nehledám, vycházím jen z dikce § 39a zákona, která pracuje s pojmem "poslední známá daňová povinnost", kterou definuje s odkazem na § 41 ZSDP. Tato povinnost je to, co vypočítá poplatník v DP na řádku 66. Pro kontrolu se podívejte na ř. 69 DP, kde je ten odkaz na ř. 66 jasný. Nevím, proč si myslíte, že sleva na dani je totéž jako nezdanitelná částka, s tím bych s vámi nesouhlasil.
Je to fakt nedořešené-neboť mám i slevu dle §35 ř.319 příl.3 a ta už do daně na ř.66 nevstupuje a je odečtena.Vidím to tak-že se asi zeptám přímo na FÚ .Moc přemýšlet se nevyplácí-kdybych vyplňovala ručně-a né na šabloně-tak bych posl.dań.povinnost brala opravdu jako ř.76.Dělám účetní a vyplňuji dańovky od r.1992 a pořád se mění.Čím složitější tím líp.
Ale vy si přece na řádku 76 vypočítáváte také daňovou povinnost a pokud se podíváte na ř. 86, tak je popsáno z jakých řádků se vychází a opravdu se doplatek, příp. přeplatek vypočítává z daně na r. 76, nikoliv na ř. 66.
Odkaz na nezdanitelnou položku na dítě jsem měla na mysli obrazně, že do r. 2004 tato částka byla započítávaná odpočtem ze základu daně. Spíše jsem vám chtěla osvětlit, že do r. 2004 jste zálohy na daň vypočítával z daně, kterou jste vypočítal po odečtu nezdan.částek (vč. na děti) a nyní ji vypočítejte po odečtu slevy na dani. Není to nic složitého.
Bohužel s vámi nemohu souhlasit, i když osobně bych taky byl rád, kdyby to bylo jak píšete vy, taky mám děti. Ale záloha na daň se podle mne i nadále počítá z poslední známé daňové povinnosti a ta je na ř. 66. To co uvádíte vy, není "daňová povinnost", ale daň po uplatnění slevy. Když se na to podíváme logicky, jak jste psala, když vám děti letos dospějí a již je nebudete moci uplatňovat, platila byste zálohy z nižší než očekávané daně. Kdybych přijal vaši argumentaci, mohl bych zákonitě tvrdit, že zálohu bych měl počítat až ze skutečného doplatku daně, tedy nejen po slevách na děti, ale i po odpočtu již zaplacených záloh. To by pak zálohové povinnosti podléhalo mnohem méně poplatníků než dnes.
Přesně tak jsem to pochopila i já-proto mně to naštvalo.Souhlasím s Vámi p.N.Já si taky myslím-že daň.povinnost a vypočtená daň po odečtu záloh,slev je něco jiného.jsem jen zvědavá-co bude příští rok-kdy nebude odeč.polož.na poplatníka a bude taky sleva na dani-tak to už budem zálohy platit všichni.:((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2006 18:40
Povinnost platit zálohu na daň vznikne-pokud posl.známá daň.povinnost nepřesáhla 30000,-.Pokud mi však vyšla dań ř.66 nad 30000,- a pak jsem uplatnila slevy na děti-vyšlo míň.Z které částky se vychází-dělala jsem v šabloně a vyjel spl.kalendář na zálohy.Co je tedy posl.daňová povinnost-ř.66 nebo ř.86??????
Moc prosím.