Re: DPH a manko
Když jste plátci, pochybuji, že byste vedli zboží na skladě v ceně včetně DPH. Já bych vystavil dobropis a výdej zboží ze skladu v skladové ceně (nákupní), kterou předpokládám bez DPH bych přeúčtoval ze spotřeby na: a) buď jste schopni po někom škodu vymáhat, pak jako pohledávku za ním, b) nejste schopni určit kde a jak zboží zmizelo, pak jako manko nedaňové. Pro to, abyste to dostali do daňových nákladů byste to museli nahlásit policii jako krádež a dál řešit do té doby, než by vám vydali potvrzení že je pachatel neznámý atd. Pokud neuděláte to s tou policií, je možnost že vám vyměří FÚ DPH z toho manka, protože neprokážete že šlo skutečně o škodu. Jinak ze škody ani manka se DPH neodvádí, protože se nejedná o zdanitelné plnění. Pokud jde o malou škodu, neřešil bych to, prostě zboží zmizelo a DPH už bych z toho neodváděl. Kvůli malé škodě asi policii volat nebudete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2006 19:57
Dobrý večer, jak mám postupovat při ztrátě zboží? Odběratel tvrdí, že dostal míň Kg zboží než bylo fakturováno. Nezjistilo se,kde se zboží podělo, pojištěné nebylo. Vystavili jsme dobropis. Ale co dále?. Mám chybějící zboží zase jako vzít na sklad, provést inventuru a rozdíl vést jako škodu nebo jako manko?Základ.částku dám do nedaňových výdajů. Ale jak s DPH, vrátit za použití koeficientů nebo stačí když si snížím přijatá plnění o částku uvedenou na dobropise? Jedná se o FO vedoucí DE, čtvrtletní plátce. Už jsem se ptala před dvěma dny, ale asi jsem ten dotaz podala nesrozumitelně. Budu vděčná za vaše názory.