Re: Hmotná odpovědnost
Myslím, že v zákoníku práce je čtyřnásobek měsíčního výdělku.
Pokud se s ním nedohodnete, a nestanovíte si určitá pravidla, která i jako zaměstnavatel by měl ctít vzhledem k Vaší hmotné zodpovědnosti, tak běžte raději jinam, nebo se pojistěte pro tyto případy. i jako zaměstnavatel by měl dodržovat
Re: Hmotná odpovědnost
Pokud se jedná o výši škody u manka a hmotné odpovědnosti, může po vás chtít celý schodek. Podle § 170 ZP sice Zaměstnavatel je povinen zajišťovat svým zaměstnancům takové pracovní podmínky, aby mohli řádně plnit své pracovní úkoly bez ohrožení zdraví a majetku; zjistí-li závady, je povinen učinit opatření k jejich odstranění.
je ovšem otázkou, co jste mu podepsali v dohodě o hmotné odpovědnosti, jestli přebíráte hodnoty k vyúčtování v pořádku a podobně. V každém případě se pokud bude na náhradě trvat asi soudu nevyhnete, tam budete muset zřejmě prokázat že vám podmínky nevytvořil atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2006 20:12
Nastoupila jsem do zaměstnání a podepsala jsem hmotnou odpovědnost.To jsem,ale nevěděla, že zaměstnavatel často střídá zaměstnance, které nechává pracovat jako brigádníky- bez smluv.Toto se mi nelíbilo, ale kolegyně mě ujistili, že po nich nikdy nic nechtěl, protože platí pouze minimální mzdu.Tato situace se,ale změnila a nyní v lednové inventůře prý bylo manko 170000Kč.My tomu nevěříme, protože je strašný bordelář(má dvě provozovny, a přesouvá zboží s jedné do druhé a ještě má sklad svého zboží na prodejně).Celý den tam s námi je a zaměstnává nás různými přesuny regálů, uspořádáním zboží v prodejní době kdy zákazníci chodí po prodejně a místo aby jsme hlídaly musíme se věnovat jeho nařízením.Zaved asi 10 různých sešitů na příjem, výdej zboží.Máme v tom zmatky,ale pokud nic nechtěl tak to šlo.Dělá různé akce se zbožím, ale když jsme se ozvaly tak řekl,že je majitel.Celý den tam je.Občas byla nějaká rekonstrukce větší- přesun zboží po prodejně tak byl na prodejně dokonce sám.Pouze vedoucí přišla zamknout.Nevěříme mu, protože máme s ním špatnou zkušenost- odebíral peníze z trezoru a sváděl to na zaměstnance(čekal až se ozve pak peníze vrátil).Teď máme velký strach.Jsme ochotné se sním i soudit.On na rozdíl od nás hmotnou odpov. nemá. Kolik může chtít po nás peněz?Kolik z celkové částky může po nás chtít?Co dělat?Poraďte děkuji.