Hmotná odpovědnost

• (neregistrovaný)

23. 2. 2006 20:12

Nastoupila jsem do zaměstnání a podepsala jsem hmotnou odpovědnost.To jsem,ale nevěděla, že zaměstnavatel často střídá zaměstnance, které nechává pracovat jako brigádníky- bez smluv.Toto se mi nelíbilo, ale kolegyně mě ujistili, že po nich nikdy nic nechtěl, protože platí pouze minimální mzdu.Tato situace se,ale změnila a nyní v lednové inventůře prý bylo manko 170000Kč.My tomu nevěříme, protože je strašný bordelář(má dvě provozovny, a přesouvá zboží s jedné do druhé a ještě má sklad svého zboží na prodejně).Celý den tam s námi je a zaměstnává nás různými přesuny regálů, uspořádáním zboží v prodejní době kdy zákazníci chodí po prodejně a místo aby jsme hlídaly musíme se věnovat jeho nařízením.Zaved asi 10 různých sešitů na příjem, výdej zboží.Máme v tom zmatky,ale pokud nic nechtěl tak to šlo.Dělá různé akce se zbožím, ale když jsme se ozvaly tak řekl,že je majitel.Celý den tam je.Občas byla nějaká rekonstrukce větší- přesun zboží po prodejně tak byl na prodejně dokonce sám.Pouze vedoucí přišla zamknout.Nevěříme mu, protože máme s ním špatnou zkušenost- odebíral peníze z trezoru a sváděl to na zaměstnance(čekal až se ozve pak peníze vrátil).Teď máme velký strach.Jsme ochotné se sním i soudit.On na rozdíl od nás hmotnou odpov. nemá. Kolik může chtít po nás peněz?Kolik z celkové částky může po nás chtít?Co dělat?Poraďte děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2006 20:21

Eva (neregistrovaný)

Re: Hmotná odpovědnost
      Myslím, že v zákoníku práce je čtyřnásobek měsíčního výdělku.
      Pokud se s ním nedohodnete, a nestanovíte si určitá pravidla, která i jako zaměstnavatel by měl ctít vzhledem k Vaší hmotné zodpovědnosti, tak běžte raději jinam, nebo se pojistěte pro tyto případy. i jako zaměstnavatel by měl dodržovat

• 23. 2. 2006 20:24

N. (neregistrovaný)

ten čtyřapůl násobek mzdy se týká jen obecné odpovědnosti za škody podle § 172 paní Evo, u hodnot svěřených k vyúčtování, což je tento případ, jde o náhradu celého schodku

• 23. 2. 2006 20:23

N. (neregistrovaný)

Pokud se jedná o výši škody u manka a hmotné odpovědnosti, může po vás chtít celý schodek. Podle § 170 ZP sice Zaměstnavatel je povinen zajišťovat svým zaměstnancům takové pracovní podmínky, aby mohli řádně plnit své pracovní úkoly bez ohrožení zdraví a majetku; zjistí-li závady, je povinen učinit opatření k jejich odstranění.
      je ovšem otázkou, co jste mu podepsali v dohodě o hmotné odpovědnosti, jestli přebíráte hodnoty k vyúčtování v pořádku a podobně. V každém případě se pokud bude na náhradě trvat asi soudu nevyhnete, tam budete muset zřejmě prokázat že vám podmínky nevytvořil atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).