Do r. 2005 jsem nemusela platit jako zaměstnaná OSVČ žádné zálohy ani doplácet pojištění - vždy jsem uváděla 0 (i po poradě s mojí paní referentkou na sociální správě). Za r. 2005 mám příjem z podnikání 34000 Kč (opět nedosahuji stanovený minimální limit). Mám vždy potvrzení ze zaměstnání o příjmu vyšším než 86000. Přesto se zde objevují názory, že vedlejší OSVČ musí platit zálohy 558,- Kč. Znám plno podnikatelů, kteří sociální pojištění neplatí s tím, že na důchod od státu "kašlou" a že si finance na důchod "zařídí" jinak. Podávají Přehledy s 0 vyměřovacím základem. Jak je to vlastně s povinností platit sociální pojištění - když ke všemu jsem docela slušně pojištěná ze zaměstnání. Není to o tom, že: "když chceš důchod, tak máš povinnost platit pojištění, ale když ho nechceš, tak povinnost platit nemáš".
Re: Sociální pojištění - zaměstnaná OSVČ
Pokud jste zaměstnána a tam máte alespoň 86.220, podnikání se považuje jako vedlejší a pokud v podnikání nedosáhnete pro SP min. vym. základu, tak neplatíte pojištění ani zálohy, pokud se ovšem nepřihlásíte dobrovolně.
23. 2. 2006 20:31
Do r. 2005 jsem nemusela platit jako zaměstnaná OSVČ žádné zálohy ani doplácet pojištění - vždy jsem uváděla 0 (i po poradě s mojí paní referentkou na sociální správě).
Za r. 2005 mám příjem z podnikání 34000 Kč (opět nedosahuji stanovený minimální limit). Mám vždy potvrzení ze zaměstnání o příjmu vyšším než 86000.
Přesto se zde objevují názory, že vedlejší OSVČ musí platit zálohy 558,- Kč.
Znám plno podnikatelů, kteří sociální pojištění neplatí s tím, že na důchod od státu "kašlou" a že si finance na důchod "zařídí" jinak. Podávají Přehledy s 0 vyměřovacím základem.
Jak je to vlastně s povinností platit sociální pojištění - když ke všemu jsem docela slušně pojištěná ze zaměstnání.
Není to o tom, že: "když chceš důchod, tak máš povinnost platit pojištění, ale když ho nechceš, tak povinnost platit nemáš".
Děkuji za názory.