OČR x rodičovský příspěvek
K tomu jsem posílala dotaz na ČSSZ a přišla mi z ní odpověď:
"Podle § 25 odst. 1 zákona č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, v platném znění, podpora při ošetřování člena rodiny náleží za podmínky, že zaměstnanec z důvodů vymezených v tomto ustanovení nemůže pracovat, protože musí ošetřovat nemocné dítě nebo jiného člena rodiny nebo pečovat z vymezených důvodů o zdravé dítě. Pokud je tato podmínka splněna, podpora při ošetřování člena rodiny náleží v souladu s citovaným ustanovením i tehdy, je-li jeden z rodičů poživatelem rodičovského příspěvku. Pokud ovšem podmínka, že zaměstnanec z důvodu ošetřování dítěte nemůže pracovat není splněna např. z důvodu, že se o dítě v době potřeby ošetřování stará jiná osoba (poživatel rodičovského příspěvku), podpora při ošetřování člena rodiny nenáleží."
Pokud nemůžu pracovat, jelikož mám nemocné dítě, nakterého je čerpán rodičovský příspěvek, náleží mi OČR. OČR by mi nenáležel, kdyby se o dítě starala jiná osoba.
Rodičák dostane v každém případě, při jeho pobírání není podstatné, jestli rodič pobírá nebo nepobírá OČR.
Re: OČR x rodičovský příspěvek
No, nedávno jsme přesně tohle téma probíraly na jiné diskuzi, a na základě toho jsem napsala dotaz na ČSSZ. Popravdě mně odpověď moc neuspokojila, protože na přímou otázku mi ta odpověď moc jednoznačná nepřijde :o(
Ale logicky vzato - nárok na OČR má ten, kdo nemůže PRACOVAT Z DŮVODU PÉČE O NEMOCNÉ DÍTĚ (mimo jiné). Rodičovský příspěvek můžu pobírat, i když pracuju a třeba zároveň dávám dítě denně na 4 hodiny do školky. Pokud je dítě nemocné, ve školce mi ho nevezmou, musím s ním tedy zůstat domá já (manžel). Pokud zůstanu doma s nemocným dítětem, mám nárok na OČR... Tolik zákon o nemocenském pojištění.
A zákon, podle kterého se vyplácí rodičovský příspěvek, ten vůbec OČR nijak neřeší, tam jsou pouze dvě podmínky: za prvé osobní celodenní a řádná péče, která je osobní celodenní a řádnou i tehdy, když dítě chodí po povolenou dobu do kolektivního zařízení. A za druhé, že nikdo z rodiny nepobírá mateřskou nebo nemocenskou v souvislosti s porodem po celý kalendářní měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 2. 2006 10:58
Dobrý den,
dcera má 3,5 roku a pobírám rod.přísp.Od 1.3.2006 nastupuji na HPP - 8 hodin. Dcera nechodí do školky. Od 1.3.2006 ji budou hlídat rodiče od manžela. Zůstane rod.příspěvek do 4 let?
Děkuji všem
Jarka