Re: Odpisy - to vidím poprvé
Váš kolega zaúčtoval účetní ospisy.Rozhodl,že účetně se bude auto odpisovat 48 měsíců. V dańovém přiznání pak byl pravděpodobně zohledněn rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy. Doporučuji Vám.
Nadále účtovat účetní odpisy. Vytvořit si kartu majetku, kde na jedné straně budou odpisy účetní a vedle toho uplatněné daňové. Pak budete v daňovém přiznání zohledňovat rozdíly.
Marie moc děkuji za odpověď, ale to je právě, co mě mate - i pro daň z příjmů má jen tyto odpisy, přestože by se byly hodily vyšší, byl značný zisk. Daňově to neuplatnil, kdy ten rozdíl uplatním já? J.F.
A co uvedl do rozpisu odpisů v příloze? Kde to vyplnit - mezi účetní nebo do odpis. skupin? Jaký způsob odpisování je uveden na kartě - rovnoměrné, zrychlené?
Pokud daňově uplatňujete rovnoměrné odpisy, za rok 2004 to může být v pořádku (sazby jsou maximální, rovnoměrný odpis může být nižší). Pro rok 2005 už by se daňově mělo využít maximum (pokud ZD opět vysoký). V účetních odpisech budete samozřejmě pokračovat.
Problém by nastal u zrychlených odpisů.
Leo také vám moc děkuji. Rozpis odpisů není, karta také ne. Mám jen závěrku s konečnými součty, zbytek účta má ten pán v počítači a případně dodá, mě pouze nadiktoval do telefonu, co obsahuje zůstatek 022 a 082 a byla jsem ráda i za to :-( Takže tu kartu si můžu udělat sama a vést to dál v pořádku, můžu si prostě dělat, co chci :-), jen nevím přesně jak vyrovnat ten rozdíl v odpisech. A kdyby to jen trochu šlo vést účetní=daňové... J.F.
A kdyby to jen trochu šlo vést
>účetní=daňové... J.F.
>***********************
Jano F., správné to není, mít stejné účetní a daňové odpisy....ale pokud není povinnost ověřit závěrku auditorem a pokud to nevadí vedení firmy :-) Berňáku to nevadí určitě, pro něj je důležité mít správně ty daňové odpisy. Pokud vím, řada malých firmiček právě takto účtuje z důvodu zjednodušení (mají to i v interních směrnicích), berňák jim to nikdy nevytknul (daně byly v pořádku) a není kdo jiný, kdo by to těm firmičkám vytknul.
Pro případ, že se tady zvedne vlna nevole k předchozímu vyjádření, opakuju - NE, NENÍ TO SPRÁVNÉ a účetní odpisy by měly skutečně vyjadřovat opotřebení a živostnost majetku, což daňové odpisy nevyjadřují. Ten předchozí pohled jsem psala z pohledu praxe, teorie je jiná, vím :-))
> A kdyby to jen trochu šlo vést
>>účetní=daňové... J.F.
>>***********************
>
>Jano F., správné to není, mít stejné účetní a daňové
>odpisy....ale pokud není povinnost ověřit závěrku
>auditorem a pokud to nevadí vedení firmy :-) Berňáku to
>nevadí určitě, pro něj je důležité mít správně ty daňové
>odpisy. Pokud vím, řada malých firmiček právě takto
>účtuje z důvodu zjednodušení (mají to i v interních
>směrnicích), berňák jim to nikdy nevytknul (daně byly v
>pořádku) a není kdo jiný, kdo by to těm firmičkám
>vytknul.
>
>Pro případ, že se tady zvedne vlna nevole k
>předchozímu vyjádření, opakuju - NE, NENÍ TO SPRÁVNÉ a účetní
>odpisy by měly skutečně vyjadřovat opotřebení a
>živostnost majetku, což daňové odpisy nevyjadřují. Ten
>předchozí pohled jsem psala z pohledu praxe, teorie je jiná,
>vím :-))
Evičko, ať se klidně zvedne vlna nevole těch opravdu špičkových účetních velkých firem :-) Já dělám malá s.r.o. a stejně si takhle budu nadále zjednodušovat už tak dost těžkou práci :-) Za tenhle dotaz se omlouvám, prohrabuju se tady celé odpoledne v tom nepořádku, simuluju si předchozí rok, abych se něčeho dopátrala a už s tím opravdu otravovat nebudu, to byste museli vidět :-((( A věřte, že bych byla šťastná, kdybych přebírala účto sice s jedněmi odpisy, ale v pořádku :-) J.F.
>
Pozor na to, zde jste spíše v situaci daňové = účetní, což není to pravé. V roce 2004 to šlo (při rovnoměrném daňovém odpisování). Ovšem za situace, kdy by účetní odpisy převýšily odpisy daňové, to už by nebylo správně.
Jak už jsem výše napsala - rok 2004 nechat (dopočítat si jen uplatněné procento odpisu), v dalších letech uplatnit běžné rovnoměrné daňové odpisy. Budete v souladu s ZDP, jen vyčíslíte nějaký ten rozdíl v daňovém přiznání.
Udělala jsem to tak, že jsem prostě do dalších let spočítala odpisy rovnoměrné daňové a zbytek té částky daňových odpisů za rok 2004, které byly uplatněné jen částečně, nechám propadnout? Nebo kdy je můžu připočítat? Omlouvám se, umím jen běžné odpisy, jak je nějaká komplikace, tak v tom plavu... J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 2. 2006 16:01
Auto koupené 11/2004 za 255000,-. Kolega uplatnil odpisy (účetní i daňové, to nerozlišoval, u s.r.o.) jako za 2 měsíce roku 2004, to je 255000 : 48 x 2 = 10625,-. Já takhle nikdy neodpisuji, bývala bych odpisovala u rovnom.odpisování celou částku 36210,-, v dalších letech 72930,-. To je jediné, co umím :-((( a nevím, jak dál postupovat? Kdy mohu uplatnit ten rozdíl 36210 - 10625? Moc děkuji, jestli se tím někdo prokoušete :-( J.F.