Re: Účtování daně při dopravní nehodě???
Ono je to tak, že opravu - částku bez dph zaplatí pojišťovna viníka nehody přímo autoservisu, ale ne DPH. Proto autoservis vystavil fakturu na naši firmu v plné výši a chce po nás zaplatit jen DPH! To se mi zdá kuriozní!!!! Proto nevím jestli mám částku bez dph účtovat do nákladů a pak do výnosů na základě dopisu z autoservisu, kde nám píší, že chtějí zaplatit jen dph. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 2. 2006 14:17
Stala se dopravní nehoda, kterou jsme nezavinili. Zavinila ji fyzicka osoba neplátce dph. V autoservisu nám auto opravili a vystavili nám fakturu na cca 50tis. vč. dph. Zároveň jsme dostali dopis, ve kterém je vysvětleno, že částku bez dph platit nemáme - to, že zaplatí pojišťovna, ale máme zaplatit dph. Toto dph nám prý vrátí finanční úřad jelikož jsme společnost a plátci dph. S tímto postupem jsem se nikdy nesetkala a jsem z něco rozčarovaná. Bohužel se již nemohu dohadovat s autoservisem a musím teď vyřešit jak to vše zaúčtovat. Prosím poradíte mi? Účtuji správně pokud
fakturu dám na 511/321 42.017,-
a dph 343/321 7.983,-
a dále (asi na základě dopisu z autoservisu) 321/688 42.017,- Kč? Je to správně nebo by jste postupovali jinak?