Re: Úroky z hypotéky - odečet?
¨¨
V úvěrové smlouvě jsem uveden jako dlužník s manželkou a v zákoně jsem našel, že můžu uplatnit odpočet u pozemku, pokud na něm začnu do 4 let stavět a samozřejmě, že tam budu stavět rod. dům a chci tam bydlet. Takže snad by to mělo být OK.
S těmi manžely/i (s tvrdým i měkkým) jsou pořád problémy :-) Já bych se bála uplatnit v DP manžela to potvrzení se jménem manželky, i když se v zákoně píše, že to mohou uplatnit oba (ale bůhví za jakých podmínek). Udělala bych společné zdanění, nevadí, že už manželce provedli roční zúčtování, jde to i tak.
Mimochodem zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby se uplatňovaly úroky, stavba vedla jako pro účely bydlení a po postavení se prodala, nebo pronajímala - to fakt nevím. J.F.
>>>>>>Dobrý den, máme s manželkou hypotéku. Její
>>>>>>zaměstnavatel už jí provedl roční zúčtování daně,
>>>>>>můžu
>>>>>>si já ve
>>>>>>svém daňovém přiznání uplatnit odečet úroků z
>>>>>>hypotéky,
>>>>>>kdy potvrzení o zapl. úrocích je vystaveno na její
>>>>>>jméno?
>>>>>A ještě jsem zapoměl napsat, že se nejedná o hypotéku
>>>>>na byt, ale na koupi pozemku. Už mám vyřízené stav.
>>>>>povolení a začínám na koupeném pozemku stavět.
>>>>
>>>>Úroky z hypotéky byste mohl uplatnit i vy, pokud
>>>>budete veden jako dlužník.
>>>>Zda si vůbec můžete odečíst se dočtete v ZDP §15
>>>>odst.
>>>>3
>>>>podle toho k čemu ten dům bude sloužit.
>>>****************************
>>>S těmi manžely/i (s tvrdým i měkkým) jsou pořád
>>>problémy :-) Já bych se bála uplatnit v DP manžela to
>>>potvrzení se jménem manželky, i když se v zákoně
>>>píše,
>>>že to
>>>mohou uplatnit oba (ale bůhví za jakých podmínek).
>>>Udělala bych společné zdanění, nevadí, že už manželce
>>>provedli roční zúčtování, jde to i tak.
>>>Mimochodem zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby se
>>>uplatňovaly úroky, stavba vedla jako pro účely
>>>bydlení
>>>a
>>>po postavení se prodala, nebo pronajímala - to fakt
>>>nevím. J.F.
>>>************************
>>
>>Jani, pokud by stavbu pronajímali, či prodali, budou
>>zpětně dodaňovat uplatněné úroky.
>*********************
>Opravdu? To jsem tedy nevěděla :-( Je to někde v
>zákoně? J.F.
Prodej nikoliv, ten jsem si asi sama vymyslela. Ale pronájem /spolu s použitím pro podnikání/ ano. Odst. 7) na konci.
>**************************
Ale přece nebudeme šířit poplašné zprávy. Dodaňování nehrozí. V §15/7 poslední věta vylučuje uplatnění úroků jako nezdanitelné částky v případě pronájmu nebo využití k podnikání (to ovšem neznamená, že je není možno uplatnit v § 9 nebo v § 7 (pokud zařazeno v OM).
Měla bych také prosím dotaz ohledně úroků. Já i manžel jsme dlužníci vůči bance, trvalé bydliště máme každý jiný, ale ani jeden v nemovitosti, v které po kolaudaci bydlíme a kterou jsme zafinancovali z hypotečního úvěru. Jsme uvedeni jen v katastru, děti jsou zatím nezletilé a bydliště mají dle rodičů. Četla jsem, že lze přiložit čestné prohlášení o místě bydlení, neboť platby za služby (el., plyn, voda, tel.) jsou na předmětnou nemovitost. Je možné i svědectví sousedů. Prosím o Váš názor či zkušenost. Děkuji předem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 2. 2006 14:31
Dobrý den, máme s manželkou hypotéku. Její zaměstnavatel už jí provedl roční zúčtování daně, můžu si já ve svém daňovém přiznání uplatnit odečet úroků z hypotéky, kdy potvrzení o zapl. úrocích je vystaveno na její jméno?