Re: Prosím o radu - přiznání důchodu
po ukončení nemoci dojde k ukončení pr.poměru - pokud výpověď pro nadbytečnost tak s odstupným...budete sice mít část.důchod,ale můžete jít na úřad práce a zaregistrovat se...jelikož vám je 55 a více let máte nárok na podporu jeden rok...více vám teď není možno poradit...
díky za reakci,ale bylo mi řečeno,že pokud nastoupím do práce a ještě mi nebyl důchod přiznán,tak všechna řízení padají a já budu ve stavu,jako kdybych vůbec nemarodila.Ale k té komisi si mě zvou až toho 13.3.. Vůbec nevím,co dělat.Abych vůbec ten důchod dostala?
---
Podmínkou pro přiznání inv.důchodu je váš zdravotní stav. Ten posuzuje LPK OSSZ na základě lékařských zpráv. O přiznání může požádat kdokoli a kdykoliv. Lékař vám nemusí ukončit PN, jen se staví výplata, na ní již nemáte nárok. Jedině, že byste požádala o prodloužení podpůrčí doby. U nás třeba takto žádala zaměstnankyně. Jí ovšem invaliditu zamítli, ale PN prodloužili rozhodnutím OSSZ o 3 měs. Lze žádat opakovaně. Osobně se mi příčí marodění po obdržení výpovědi, běhání po doktorech v pracovní době, zatajování příjmů pro výpočet dávek SSP apod. Dle mého názoru je to věc morálky. Nevím, co vám opravdu je, ale vedle nás bydlela sousedka a co jí pamatuji, tak je doma. Má ČID. Přes celý rok jezdí s kolečkem, nosí konve vody, odhazuje sníh, tak asi není tak nemocná, aby nemohla chodit do práce.
taky děkuji za reakci.Jenom pro upřesnění.Důvod neschopnosti
je těžký zánět jater,hospitalizace v nemocnici a to vše z dlouhodobého stresu,jak mi bylo řečeno.Nevím,jaké máte,Martino,zkušenosti,ale takový začátek stáří bych nikomu nepřála.Pracovat jsem chtěla do posledního dne a pak se v klidu radovat z vnoučat v důchodu,na který už jsem se těšila,ale nehodila jsem se novému vedení do party.Je to smutná doba.Mládí má zkrátka zelenou.jinak si nedovedu vysvětlit,proč by moje místo rušili pro nadbytečnost,ale v zápětí vypisovali výběrová řízení na místa nová.Ale to už je mimo dotaz.Ještě jednou díky.
---
Tak se domluvte s vaším ošetřujícím lékařem na pokračování PN. Výplata sice od 2.3. nenáleží, ale omlouvá váši nepřítomnost v práci. Důchod vám mohou přiznat od 2.3. Jinak už nevím. Mám s našimi zaměstnanci jinou zkušenost. A že na vás zaměstnavatel nečeká, bohužel taková je doba. Nechtěla jsem se vás nějak dotknout. Ono totiž nelze odpovědět v pár větách na problém, jehož celou hloubku neznám. Vycházela jsem jen z vašich vět a z toho jsem nabyla poněkud jiného dojmu.
>>>stav. Ten posuzuje LPK OSSZ na základě lékařských
>>>zpráv.
>>>O přiznání může požádat kdokoli a kdykoliv. Lékař vám
>>>nemusí ukončit PN, jen se staví výplata, na ní již
>>>nemáte nárok. Jedině, že byste požádala o prodloužení
>>>podpůrčí doby. U nás třeba takto žádala
>>>zaměstnankyně.
>>>Jí
>>>ovšem invaliditu zamítli, ale PN prodloužili
>>>rozhodnutím OSSZ o 3 měs. Lze žádat opakovaně. Osobně
>>>se mi
>>>příčí marodění po obdržení výpovědi, běhání po
>>>doktorech
>>>v pracovní době, zatajování příjmů pro výpočet dávek
>>>SSP apod. Dle mého názoru je to věc morálky. Nevím,
>>>co
>>>vám opravdu je, ale vedle nás bydlela sousedka a co
>>>jí
>>>pamatuji, tak je doma. Má ČID. Přes celý rok jezdí s
>>>kolečkem, nosí konve vody, odhazuje sníh, tak asi
>>>není
>>>tak nemocná, aby nemohla chodit do práce.
>>
>Tak se domluvte s vaším ošetřujícím lékařem na
>pokračování PN. Výplata sice od 2.3. nenáleží, ale omlouvá
>váši nepřítomnost v práci. Důchod vám mohou přiznat od
>2.3. Jinak už nevím. Mám s našimi zaměstnanci jinou
>zkušenost. A že na vás zaměstnavatel nečeká, bohužel
>taková je doba. Nechtěla jsem se vás nějak dotknout. Ono
>totiž nelze odpovědět v pár větách na problém, jehož
>celou hloubku neznám. Vycházela jsem jen z vašich vět a
>z toho jsem nabyla poněkud jiného dojmu.
Nemusíte se omlouvat.Píšete ze zkušenosti a z těch několika vět se opravdu nedá vše poznat.Mám zkrátka strach,že když se nepostarám sama,tak najednou zjistím,že nedostanu peníze a z čeho bych potom žila.
---
Jani, držím palečky. Hlavně se pořádně informujte na svůj zdravotní stav a na co máte nárok. Na co se nezeptáte, to vám neřeknou. Vím o paní, co měla žloutenku typu C a protože byla příliš neprůbojná, doplatila na to. http://www.cssz.cz/lekarska_posudkova_sluzba.asp
takže p.Jano - počkejte do toho 13.3. - nenechávejte se uschopňovat - řekněte lékaři že tedy vydržíte bez výdělku do toho 13. - do komise...výplata dávek bude sice zastavena, ale omluvenou nepřítomnost v práci máte pořád...pokud se 13.rozhodne o důchodu, tak je požádejte,ať co nejrychleji sdělí písemně - budete muset se zaměstnavatelem sepsat žádost o přiznání čid...oni určitě budou chtít okamžitě přiznáním čid ukončit neschopenku. V tom případě jak píšete stejně vaše pracovní místo bylo zrušeno - předpokládám,že jste dostala výpověď pro nadbytečnost - nebo vám bylo nabídnuto jiné místo?pokud jste dostala nadbytečnost tak k tomu přísluší odstupné...pak ten úřad práce a vydržet...pokud by jste byla nucena nastoupit znovu na nové místo zpět do zaměstnání, tak podpůrčí doba se po odpracování i měsíce znovu přepočítává - tzn.zase vzniká nárok na výplatu nemocenských - bere se nový rok zpět...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
27. 2. 2006 12:30
Dobrý den,
prosím o radu v situaci,ve které mi zatím nikdo nebyl schopen solidně poradit.K 1.3.06 my bude ukončeno vyplácení nemocenských dávek od zaměstnavatele.Jsem v řízení o přiznání část.inval.důchodu. Zatím jsem nebyla pozvána ke komisi,ale na můj dotaz mi bylo sděleno,že se tak stane 13.3.Zaměstnavatel postupoval správně,mám odmaroděno 365 dní k výše zmiňovanému 1.3..Jak mám postupovat,abych neudělala chybu,i když vím,že již jistou chybu někdo udělal.V dané problematice se příliš nevyznám.Nikdy jsem nemocná nebyla.Je mi 55 let,vdova a v době nemoci mi bylo po 35 letech u jendoho zaměsnavatele zrušeno místo. Pracovní poměr zatím ukončen nebyl,z důvodu nemoci.Jakmile se vrátím,místo pro mě není.
Děkuji za jakoukoliv radu nebo odkaz,kde se dozvím,jak na věc.
Jana