Kancelář v rodinném domě -1. část

• (neregistrovaný)

28. 2. 2006 19:38

Dobrý den, všechny kdo mají nějakou zkušenost s tímto problémem velmi žádám o radu. Sama jsem takovýto případ ještě neúčtovala a nerada bych to měla špatně.
    Jedná se o to, že podnikatel vlastní rodinný dům s 2 bytovými jednotkami. V jedné žije on se svou rodinou a v druhé samostatné jednotce jeho rodiče. A podnikatel se rozhodl přistavit patro. Ve stavebním povolení má jako účel zapsáno výstavba kanceláře a tuto kancelář chce vložit do obchodního majetku, tak aby mohl náklady na rekonstrukci a přístavbu domu dát do nákladů samozřejmě formou odpisů.
    1/ Jde mi o to jestli je to vůbec možné vložit jen část domu do obchodního majetku a zbytek ne ( nějak mi to nesedí kvůli tomu, že přestavbou se rozumí zvednutí patra a vlastně nová střecha, ale ta je potřebná i pro zbývající 2 podlaží???)
    2/ Jak by to bylo s úrokem z hypotéky, který dosud odečítá ze základu daně, jelikož se jednalo dosud o financování pouze bytových potřeb. Pokud tam bude zkolaudována kancelář tedy nebytový prostor, úroky z úvěru by se museli krátit nebo se nedají uplatnit vůbec???
    3/ Také nevím jakým způsobem se vklad do obchodního majetku provádí, kromě toho že se o něm začne účtovat. Myslím, že to musí být zaneseno i v katastru nemovitostí i když je to fyzická osoba a jméno zůstane stejné, bude nemovitost evidována né pod RČ ale bude tam IČO – ale vůbec si nejsem jistá zda-li to tak opravdu musí být. Poraďte mi prosím. A ještě platí se z tohoto převodu také daň z převodu nemovitostí???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).