Zdravím, jsem tu zase. Potřebovala bych poradit, protože s tímto případem se setkávám poprvé. Můj případ je celkem jednoduchý. Klient je v částečném invalidním důchodu, není zaměstnaný, v roce 2005 si přividělal pouze brigádou. Základní data: - brigáda byla pouze v měsících SRPEN a ZÁŘÍ 2005 - dostal potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti - úhrn příjmů ze závislé činnosti 22 299,- - úhrn pojistného 2 790,- - základ daně 19 509,- - sražené zálohy na daň 1 815,-
Ve formuláři Přiznání k dani z příjmu... je tedy v řádku 42 uvedena částka 19 509,- Dále si však nevím rady s odčitatelnými položkami. Bude se i v tomto případě do řádku 46 ( základní nezdanitelná částka) uvádět částka 38 040,- a do řádku 48 (na oživatele část. inval. důchodu) počet měsíců 12 a tedy částka 7 140,-??? V tom případě by totiž úhrn nezdanitelných částí základu daně (řádek 60) činil 45 180,- což mi připadá jako nesmysl. Řekla bych, že v odčitatelných položkách by se mělo kalkulovat pouze s poměrnou částí (dobou, kdy si klient přividělával, tedy 2 měsíci) a ne částkami za celý rok.
Snad jsem se vyjádřila přesně a srozumitelně, moc děkuji předem za rady.
Re: Částečný invalidní důchodce
Ne, odčitatelnou položku budete uvádět celou 38040 a i za ČID celou 7140, takže mu bude vlasstně celá zaplacená daň 1815 vrácena.
1. 3. 2006 18:58
Zdravím, jsem tu zase. Potřebovala bych poradit, protože s tímto případem se setkávám poprvé. Můj případ je celkem jednoduchý. Klient je v částečném invalidním důchodu, není zaměstnaný, v roce 2005 si přividělal pouze brigádou.
Základní data:
- brigáda byla pouze v měsících SRPEN a ZÁŘÍ 2005
- dostal potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti
- úhrn příjmů ze závislé činnosti 22 299,-
- úhrn pojistného 2 790,-
- základ daně 19 509,-
- sražené zálohy na daň 1 815,-
Ve formuláři Přiznání k dani z příjmu... je tedy v řádku 42 uvedena částka 19 509,-
Dále si však nevím rady s odčitatelnými položkami. Bude se i v tomto případě do řádku 46 ( základní nezdanitelná částka) uvádět částka 38 040,- a do řádku 48 (na oživatele část. inval. důchodu) počet měsíců 12 a tedy částka 7 140,-??? V tom případě by totiž úhrn nezdanitelných částí základu daně (řádek 60) činil 45 180,- což mi připadá jako nesmysl.
Řekla bych, že v odčitatelných položkách by se mělo kalkulovat pouze s poměrnou částí (dobou, kdy si klient přividělával, tedy 2 měsíci) a ne částkami za celý rok.
Snad jsem se vyjádřila přesně a srozumitelně, moc děkuji předem za rady.