Re: Prodej auta po skončení podnikání
Vyřadit z majetku pokud to jde 5 let před prodejem a není nutno zdaňovat. Pokud jste v posledním roce podnikání měl nějaké výdaje spojené s autem (kromě pohonných hmot), tak by nešlo provést vyřazení z majetku v posledním roce podnikání aby byl splněn časový test 5 let. V tom případě by to byl příjem podle §10. Výdajem částky vynaložené na údržbu a opravy. J.F.
Je vidět, Radko, že na vás si člověk nepřijde a umíte číst mezi řádky :-))) J.F.
Jednoduchým zápisem o vyřazení z majetku, pokud tomu tedy nebrání nějaké ty výdaje, které jsou už zaevidované, třeba opravy a tak. Pokud by se v tom posledním roce neobjevil žádný zápis v účetnictví (DE) související s autem tak to není problém nějaký cár papíru dodatečně založit. Auto by se v tom posledním roce používalo jako soukromé, jelikož bylo předtím v majetku, tak bez možnosti uplatnění sazby základní náhrady, to znamená jen pohonné hmoty. J.F.
Nevím, co je k vysvětlování na tom, že používám-li auto, které sice nemám v majetku, ale ani není z různých důvodů nárok na SZN, tak mohu uplatnit nakoupené PHM? Co se vám na tom nezdá :-)))? J.F.
Tak, já to nijak nekritizuji, že by to bylo jako, že se mi na tom něco nezdá:-). Nevím teda, co znamená SZN, tuším jako, že by to byly nějaké uplatněné náklady... No jestli jsem vás teda pochopil, tak to auto asi neměl v majetku a přesto ho používal k podnikání. To pak asi platil i silniční daň a uplatňoval si cesťáky ne?? Tak jednoduché mi to zas nepřipadá, ... no ale nesmějte se mi, radši to vysvětlete po lopatě......:-))
Za auto byla v roce 2000 zaplacena silniční daň. Potom bylo přerušeno podnikání které trvá dodnes a auto používáno pro osobní potřebu.Zajímá mě když prodej musim zdanit podle § 10 zda od ceny mohu odepsat ztrátu v podnikání vzniklou v roce 1998 a1999.
Re: Ztráta po skončení podnikání?
Tak to mě zaskočilo s tou ztrátou, řekla bych, že už uplatnit nejde protože je to déle než 5 let. Ale zajímalo by mě, jestli to vůbec jde uplatňovat ztrátu po ukončení podnikání proti §10? Snad se sem někdo chytrý podívá a odpoví :-)
Pro tazatele konkrétní rada: rok 2000 vám už kontrolovat nebudou(to mě mohlo napadnout hned), ten vyhoďre do popelnice. Auto jste VAŘADIL z majetku v roce 2000 (případně dříve, aby to vyšlo na 5 let od prodeje). Používal jste ho jako soukromé, ale ani to už nebude nikdo kontrolovat. Takže příjem z prodeje nepodléhá dani z příjmů. A pokud mi budete teď tvrdit, že jste auto z majetku NEVYŘADIL, tak pánbůh s vámi a já to vzdávám :-))) J.F.
do popelnice??? to nemyslíte vážně! co když budou chtít prokázat, že nebylo v podnikání? čímto dokáže? co vám říká uschovávání dokladů? budete se divit, ale v případě, kdy prodá auto (od roku 2002 výš) chce FÚ prokázat, že nebylo v majetku. bez papírů to neprokáže.dodaní se. to, že nemůže FÚ doměřit ještě neznamená, že nemůže chtít předložit doklady. a pokud platil silniční daň, pokud zjistí, že prodal auto, BUDOU chtít vidět účetnictví 2000. to mi teda prosím věřte.
Takže moje rada do popelnice :-)? Ale vezměte to paní Radko reálně: na podkladě čeho by vůbec FÚ v tomto případě zasahoval a něco kontroloval? Jedině na základě konkrétního udání. Z přiznání k SD nikdo nepozná, že auto bylo v majetku, nebo už vyřazené. Mimo to - snad není propojená evidence aut na které se platí silniční daň a jejich následný prodej do 5 let - to by mě docela vyděsilo :-) J.F.
Ale málem bych zapoměla, to mě zajímá víc, než moje rady pochybné morální úrovně :-( - nevíte, jak je to s tou ztrátou - šla by uplatnit i po skončení podnikání proti tomu příjmu podle §10, ať už z prodeje auta, nebo z jiného příjmu? J.F.
jen se děste. v případě, že podnikatel skončí a měl předtím v přiznání napsán obch. majetek, tak by správce měl (a u nás to děláme) cvičně zabrousit do evidence vozidel (a zcela legálně máme přístup na informace o evidenci držitelů) a juknout, zda autíčko ještě má, nebo ne. (ale např. v praze na to asi nemají vzhledem k počtu subjektů a počtu správců čas) a právě proto, že z přiznání sd nikdo nepozná, bude chtít FÚ prokázat po poplatníkovi. nedoloží, dodaníme. nehledě na další postihy ohledně nedodržení zákona ve věci uschovávání dokladů:-)))
Re: Pavlovi
Teda lopatou po hlavě bych zrovna od vás dostat nechtěl:-(((((((((
A vyhodit doklady, to bych si nenechal poradit.........Jano, mě to fakt zajímalo, vážně, přece těmi doklady by prokázal, že už víc jak 5 let to auto... a co je to SZN jste mi nevysvětlila, vy na mě kašlete, to mě mrzí :-(((( :-)))))
prodej auta
Jestli tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak je to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím jak by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>
>>>No jestli jsem vás teda pochopil, tak to auto asi
>>>neměl v majetku a přesto ho používal k podnikání. To
>>>pak
>>>asi platil i silniční daň a uplatňoval si cesťáky
>>>ne??
>>>Tak jednoduché mi to zas nepřipadá, ... no ale
>>>nesmějte se mi, radši to vysvětlete po
>>>lopatě......:-))
>>*****************
>>Nesměju se, ale tu lopatu bych raději použila jinak
>>:-) Ale mírně, nebojte, pochopil jste to celkem
>>správně
>>až na malé detaily :-) J.F.
>>***********************
>Teda lopatou po hlavě bych zrovna od vás dostat
>nechtěl:-(((((((((
>A vyhodit doklady, to bych si nenechal
>poradit.........Jano, mě to fakt zajímalo, vážně, přece těmi doklady
Re: prodej auta
Pokud jste automobil vyřadil z obchodního majetku, tak ještě 5 let po vyřazení případný prodej daníte a to podle § 10, u kterého si uplatníte minimální výdaje.
Pokud vedete DE:
lépe bude auto nevyřazovat, prodat ho jako obchodní majetek a rázem si můžete kompenzovat případnou ztrátu ze svého podnikání. Výdaje Vám zůstanou stejné a budete mít vyšší příjmy.
>>Auto jsem používal 4 roky pro soukromé účely a mam pozastavené podnikání . DE jsem tyto 4roky nevedl. Ztrátu z roku 1998 - 2000 tedy uplatnit nemohu? Jestli tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a
>>někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak
>>je
>>to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym
>>penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím
>>jak
>>by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by
>>to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>>>
>
>Pokud jste automobil vyřadil z obchodního majetku, tak
>ještě 5 let po vyřazení případný prodej daníte a to
>podle § 10, u kterého si uplatníte minimální výdaje.
>Pokud vedete DE:
>lépe bude auto nevyřazovat, prodat ho jako obchodní
>majetek a rázem si můžete kompenzovat případnou ztrátu
>ze svého podnikání. Výdaje Vám zůstanou stejné a budete
>mít vyšší příjmy.
>>>Auto jsem používal 4 roky pro soukromé účely a mam
>>>pozastavené podnikání . DE jsem tyto 4roky nevedl.
>Ztrátu z roku 1998 - 2000 tedy uplatnit nemohu?
Ztrátu z let 1998 - 2000 jde uplatnit ještě 7 následujících zdaňovacích období.
Jestli
>tomu dobře rozumim tak když to necham plavat a
>>>někdo z FU na to přijde tak to dodaní a když ne tak
>>>je
>>>to v pohodě.Teť jde o to aby to nedodanili i s tučnym
>>>penále.Jinak podnikání mam jen přerušené tak nevím
>>>jak
>>>by to bylo s tou ztrátou když by šla uplatnit tak by
>>>to bylo vyřešený.Dík za rady.
>>>>>>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2006 20:19
Jak zdanit prodej auta zahrnutého do účetnictví komplet odepsaného,4 roky po skončení podnikání.Prodáno přes autobazar.
Při podnikání jsem byl ve ztrátě.Je možné tyto ztráty uplatnit a odečíst od prodejní ceny auta?Děkuji za radu.