Re: Radko B? Iva Hoffmanová?
musí je vést každý, kdo prodává konečnému spotřebiteli. v odst. 2) je, že ceny podle odst.1 (všechny, a,b,c i d ) A kalkulace 1b,c.
to znamená, že ceníky musí uschovávat všichni, a navíc kalkulaci ti co jsou v odst.1) b a c.
Re: Radko B? Iva Hoffmanová?
Ne, zdá se, že RadkaB má pravdu - přehlédl jsem bod d). V tomhle nemám osobní praxi - vycházel jsem z dikce zákona a z logické presumpce, že každý trafikant snad nemá povinnost uchovávat ceny zápalek 3 roky dozadu. Je to zajímavý problém, ale teď o uzávěrce nemám čas nad tím meditovat. Zkuste prosím najít definitivní odpověď, aby mohla být opravena tato část v Otázkách z spotř. práva.
Re: Pro Gravera
...nebo spotřebních cen zboží prodávaných konečnému spotřebiteli:-)
už mě sice nebaví posté psát, že JE povinen atd atd...vím na 100%, že to tak je, a je mi celkem jedno, jestli někomu dá FÚ pokutu za to, že je neuchovává nebo nevede. ale zkusím to ještě naposled:
ZKUSTE SI PROČÍST §4 PROVÁDĚCÍ VYHLÁŠKY 580/90. polopatičtěji už to napsat nemohli:-)
>>>Se zájmem jsem si pročetla spotřebitelskou sekci.
>>>Chtěla bych se zeptat na jednu věc, tu s tím
>>>uschováním
>>>paragonu. Píšete tam: "Zejména v různých super- a
>>>hypermarketech se ceny mění dost často a prodejce
>>>není
>>>povinnen uchovávat historii. " Včera se tu
>>>diskutovalo
>>>o
>>>§11 zákona o cenách - na ně to neplatí, uschovávat 3
>>>roky ceníky?
>>Tu diskusi jsem nesledoval, ale povinnost uchování
>>cen
>>dle odst. 2) se týká pouze cen, definovaných v odst.
>>1), tzn. regulovaných nebo úředně stanovených.
>
>...nebo spotřebních cen zboží prodávaných konečnému
>spotřebiteli:-)
>už mě sice nebaví posté psát, že JE povinen atd
Přesto vám děkujeme za informace.
>atd...vím na 100%, že to tak je, a je mi celkem jedno,
>jestli někomu dá FÚ pokutu za to, že je neuchovává nebo
>nevede. ale zkusím to ještě naposled:
>
>ZKUSTE SI PROČÍST §4 PROVÁDĚCÍ VYHLÁŠKY 580/90.
>polopatičtěji už to napsat nemohli:-)
§4 definuje koncového spotřebitele jako spotřebitele, povinného nakupovat spotřební zboží s daní z obratu. Ona ta prováděcí vyhláška je z r. 1990, že.
Ale ta výhrada pouze pro zboží, podléhající rychlé zkáze, je jasná.
Tak se už nešpičkujte, oba jste skvělí a jsme všichni rádi, že tu jste. A já už se nemůžu dočkat, až půjdu do Tesca něco reklamovat jen se záručním listem a když řeknou, že nevědí, za kolik mi to prodali, tak si nechám zavolat manažera a vytasím na něj ten §11 a to bude čubrnět....
nešpičkujem:-) graver je v tom nevinně. už asi týden se ohledně ceníků věří všem, kromě mě. přitom já napíšu paragrafy, zákony a všechny argumenty, a ti ostatní argumentují jen spotřebitelskou sekcí nebo "logikou". nevím, kdo to tam psal, ale je to prostě špatně. a ceníky jsou probírány asi ve čtyřech dotazech, a když už připustí, že ano, že mám pravdu, tak zase tvrdí, že nemůže pokutovat FÚ jak tvrdím já. když napíšu proč - zákony, paragrafy,...tak je ticho. a bum - najednou opět ceníky. RadkaB nemá pravdu, týká se jen atd atd...
Re: Pro RadkuB :-)
Vy jste ale bojovnice, paní Radko, obdivuju vás, jste skvělá :-) Prosím to není myšleno ani v nejmenším proti těm, co s vámi diskutují, abych se zase do něčeho nezapletla :-) Ale napsat jsem to musela - držte se, je to bezva, že jste tady :-))) J.F.
Re: Pro RadkuB :-)
dlouho nebudu. až budu opět práceschopná, nebude čas, a ač to zní asi divně, v práci pracuji a nebrouzdám po netu:-) ale můžu vám říct, že mě mrzí, že jsem poslechla radu pana Hakena a přiznala barvu s mojí profesí. od té doby mám pocit (možná subjektivní) že někteří na mé odpovědi už z principu reagují stylem - ne, je to naopak!
ať už jsou to ceníky (všichni), povinnost platit silniční daň(helena), zastupování před FÚ (opět skoro všichni - jen se koukněte na reakce:-)), dodaňování neuznaných nákladů při kontrole ( pan N. - ale to je aspoň fér chlap, který to uznal, stejně jako graver s ceníkama). "bojovnice" jsem proto, že nejen chlapi jsou ješitní, ale i ženský:-))) zvláště my zapšklé arogantní úřednice:-)))
>Tak se už nešpičkujte, oba jste skvělí a jsme všichni
Éru špičkování mám alespoň já na tomto serveru už za sebou. Jde o nápravu mylných informací. V tomto případě to vypadá, že má RadkaB pravdu (resp. já osobně v tuto chvíli nedokážu její argumenty vyvrátit).
>rádi, že tu jste. A já už se nemůžu dočkat, až půjdu
>do Tesca něco reklamovat jen se záručním listem a když
>řeknou, že nevědí, za kolik mi to prodali, tak si
>nechám zavolat manažera a vytasím na něj ten §11 a to bude
>čubrnět....
Pak nám napište, jak to dopadlo.
Který předpis z r. 2004 to je, prosím?
Nicméně, mé tvrzení, že prodejce není povinnen uchovávat cenovou historii, je zavádějící bez ohledu na §11. S právníkem spotřebitelské poradny jsem se shodl na tom, že dokladování prodejní ceny v případě reklamace bez prodejního dokladu by bylo založeno na povinnosti uchovávat účetní doklady. On se sice na zák. o cenách moc nechytal, ale nevěděl o jiné prováděcí vyhl., která by tu povinnost vázala např. na obrat nebo prostě nějak jinak vyvazovala některé prodejce.
protože nemám k dispozici aspi ani aktuální sbírku zákonů, tak vám číslo změny neřeknu. jen vím, že se měnila asi třikrát. všecko si pamatovat nemůžu:-( ale aktuální teď platné znění zní asi takhle: prodejcem bla bla konečnému spotřebiteli je ten, kdo prodává tomu, kdo to nemá určeno pro podnikání.
ještě k tomu vyvázání některých prodejců. povinnost je dána zákonem, tak by asi vyhláška nestačila. v zákoně o cenách se o výjimkách nehovoří, ale v naší legislativní džungli plné různých výjimek je možné vše:-)a obzvlášť hypermarkety nemají co mluvit. jejich programy na sklady a prodej jsou tak dokonalé, že samozřejmě ceníky lze získat i tři roky zpětně. jde jen o to, jestli to chtějí přiznat a jestli na ně někdo šlápne:-(
prodejce.
>
>
>ještě k tomu vyvázání některých prodejců. povinnost je
>dána zákonem, tak by asi vyhláška nestačila. v zákoně
>o cenách se o výjimkách nehovoří, ale v naší
>legislativní džungli plné různých výjimek je možné vše:-)a
>obzvlášť hypermarkety nemají co mluvit. jejich programy na
>sklady a prodej jsou tak dokonalé, že samozřejmě
>ceníky lze získat i tři roky zpětně. jde jen o to, jestli
>to chtějí přiznat a jestli na ně někdo šlápne:-(
(platí od 1. 10. 2004)
580/1990 Sb.
VYHLÁŠKA
federálního ministerstva financí, ministerstva financí České republiky a ministerstva financí Slovenské republiky
ze dne 22. prosince 1990,
kterou se provádí zákon č. 526/1990 Sb., o cenách
ve znění zákona č. 580/1992 Sb., vyhlášky č. 231/1997 Sb. a vyhlášky č. 511/2004 Sb.
Federální ministerstvo financí, ministerstvo financí České republiky a ministerstvo financí Slovenské republiky stanoví podle § 20 odst. 1 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách (dále jen "zákon"):
§ 4
(K § 11 odst. 1 písm. d) zákona)
1) Konečným spotřebitelem se pro účely cenových předpisů rozumí fyzická nebo právnická osoba, která nakupuje zboží za jiným účelem než pro podnikání.1)
(2) Evidence cen, kterou je prodávající povinen uchovávat, musí obsahovat údaje, z nichž je zřejmý název, popř. druh zboží, určené podmínky, k nimž se cena vztahuje, výše ceny, za kterou je zboží prodáváno, a období, v němž se za tuto cenu prodávalo.
(3) Evidence cen spotřebního zboží prodávaného konečnému spotřebiteli se nevyžaduje u změn cen zboží podléhajícího rychlé zkáze, pokud k nim dochází v průběhu dne. V tomto případě se eviduje pouze výchozí cena čerstvého zboží.
(4) Kalkulací ceny uchovávanou pro potřeby cenové evidence u cen podléhajících věcnému nebo časovému usměrňování se rozumí takový propočet ceny, který prokazuje dodržení stanoveného způsobu regulace.
Re: Pro paní RadkuB
č.
>>>>526/1990 Sb.,
>>>>o cenách (dále jen "zákon"):
>>>>
>>>> § 4
>>>>(K § 11 odst. 1 písm. d) zákona)
>>>>1) Konečným spotřebitelem se pro účely cenových
>>>>předpisů rozumí fyzická nebo právnická osoba, která
>>>>nakupuje
>>>>zboží za jiným účelem než pro podnikání.1)
>>>>
>>>>(2) Evidence cen, kterou je prodávající povinen
>>>>uchovávat, musí obsahovat údaje, z nichž je zřejmý
>>>>název,
>>>>popř. druh zboží, určené podmínky, k nimž se cena
>>>>vztahuje, výše ceny, za kterou je zboží prodáváno, a
>>>>období,
>>>>v němž se za tuto cenu prodávalo.
>>>>
>>>>(3) Evidence cen spotřebního zboží prodávaného
>>>>konečnému spotřebiteli se nevyžaduje u změn cen zboží
>>>>podléhajícího rychlé zkáze, pokud k nim dochází v
>>>>průběhu
>>>>dne. V tomto případě se eviduje pouze výchozí cena
>>>>čerstvého zboží.
>>>>
>>>>(4) Kalkulací ceny uchovávanou pro potřeby cenové
>>>>evidence u cen podléhajících věcnému nebo časovému
>>>>usměrňování se rozumí takový propočet ceny, který
>>>>prokazuje
>>>>dodržení stanoveného způsobu regulace.
>>>
>>>
>>>
>>>DěKUJI:-))) aspoň někdo mě podpořil. teď už se snad
>>>názory na to, že ceníky se nemusí vést neobjeví:-)) i
>>>když....
>>...teď jsem si tady všiml, že nejste v práci, psal
>>jsem Vám mail a pak ještě jeden...tak se
>>připomínám...:-)))
>Paní RadkaB má e-mail? Jaký?
ano, napsala jsem sem svůj osobní mejl:-) asi třikrát. ale nadávky nemusím. tak už ho nepíšu:-) jestli máte nějaký dotaz a stojí vám to za to, hledejte. :-))) pokud mi nebudete rovnou nadávat, ráda poradím:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 3. 2006 13:25
Se zájmem jsem si pročetla spotřebitelskou sekci. Chtěla bych se zeptat na jednu věc, tu s tím uschováním paragonu. Píšete tam: "Zejména v různých super- a hypermarketech se ceny mění dost často a prodejce není povinnen uchovávat historii. " Včera se tu diskutovalo o §11 zákona o cenách - na ně to neplatí, uschovávat 3 roky ceníky?