Zákonné pojištění oragnizace

• (neregistrovaný)

2. 3. 2006 16:19

Prosím o radu. Včera nastoupil první zaměstnanec u s.r.o. a právě se snažím vyplnit přihlášku k zákonnému pojištění odpovědnosti u Kooperativy. Mám pár dotazů. Jak se určí převažující činnost (máme 7 ŽL - výroba elektronických zařízení, strojů a přístrojů, zprostředkování, poradenství, velkoobchod, ...) a musí být v přihlášce jen jedna OKEČ podle které se určí sazba? Kdy poprvé platit pojištění? Děkuji. U Kooperativy mi bohužel řekli, že si to vše mám zjistit sama, že je to má zákonná povinnost a ať čtu vyhlášku shora sdola tak to nemůžu vyčíst :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2006 23:55

Jana (neregistrovaný)

Re: Zákonné pojištění oragnizace
      Převažující činnost je ta ze které máte nejvyšší příjmy, pokud ale bude zaměstnanec pracovat pouze v jedné z vašich činností, použije se ta.
      Pojistné se počítá z úhrnu hrubých mezd za předcházející čtvrtletí v promile podle vyhlášky 125/93. Pokud nejsou hrubé mzdy, zaplatí se minimální pojistné.
      za 1 čtvrt. se platí do 31.1.
      za 2 do 30.4., za 3 do 31.7., za 4 do 31.10.
      nastoupil-li zaměst. 1.3. musíte zaplatit do 31.3.

• 3. 3. 2006 9:47

Petra (neregistrovaný)

zaměstnanec bude dělat účetnictví + marketing + skladové hospodářství - znamená to tedy ostatní ekonomické činnosti (sazba 5,6), příští měsíc nastoupí zaměstnanec na výrobu elektronických zařízení (podle vyhlášky sazba 4,2) - platí se zvlášť nebo ta vyšší sazba? Díky

• 3. 3. 2006 17:56

Jana (neregistrovaný)

To vám 100% neporadím.Nikde jsem nenašla jak postupovat při více činnostech. Našla jsem ale tiskopis pro výpočet pojistného na celý rok. Je tam jen jeden druh činnosti, tak bych řekla, že se pojistné počítá pro všechny zaměstnance stejně a to z činnosti převažující (ze které máte nejvyšší příjmy).
      Divím se, že vám pracovník Kooperativy neporadil, od toho tam jsou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).