RZD starobní důchodce?

• (neregistrovaný)

3. 3. 2006 9:25

Starobní důchodce u nás začal pracovat 18.07.2005, důchodce je již několik let.Měsíčně neměl odpočet.
    Můžu mu udělat roční zúč.daně a může si v ročním uplatnit 38.040kč nebo to záleží na výši příjmu apod.
    děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2006 12:04

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: RZD starobní důchodce?
      Záleží to na :
      - výši jeho důchodu, musel by ho mít nižší než 38040 za rok
      - kdy šel do důchodu. Jestliže má přiznaný důchod již před 1.1.
      , nemá na roční odpočet nárok (starobní důchodce). Má-li ho přiznán až během roku 2005, má na něj nárok naposledy za
      tento rok 2005. Jinak - nesmí být důchodcem od 1.1.
      Na výši příjmu to vliv nemá, ale pokud někde pracoval před nástupem k Vám, musí Vám doložit všechna potvrzení o zdanit.příjmech a zálohách na daň ,doložit event.chybějící doby a nesmí mít povinnost podat přiznání k dani.

• 3. 3. 2006 12:26

andrea (neregistrovaný)

Prosím Vás, chápu to dobře, že pokud měl vyšší než 38.040Kč, že mu nemohu udělat rzd. Ještě bych se chtěla zeptat, co mám chtít za doklady doložit.Stačí rozhodnutí o důchodě nebo ještě další papír, např.čestné prohlášení, že pokud budu dělat rzd., že nemá příjmy vyšší než 38.040Kč.Jinak moc děkuji

• 3. 3. 2006 13:29

Tak to není, Vám se to asi popletlo s příjmy manželky/manžela pro nárok na odpočet ve výši 21700. Pokud měl důchodce nějaké příjmy kromě práce u Vás, měl si k ročnímu zúčtování předložit do 15.2. Potvrzení (viz výše). Výše 38040 na to vliv nemá. Musel by mít důchod nižší než 38040 za rok (viz výše) , což má málokdo.
      Mám pochybnost,že jste si to přečetla, nebo se omlouvám,že to lépe neumím vysvětlit.

• 3. 3. 2006 13:35

Andreo ,ještě zlusím : Jestli u Vás podepsal Prohlášení daňového poplatníka a měl zálohové daně,požádal Vás do 15.2.06 o roční zúčtování s tím, že pokud měl ještě jiné příjmy jinde daněné také zálohovou daní(nikoli srážkovou daní) a nebyly tyto příjmy současně s Vaším zaměstnáním, ale postupně a tyto příjmy doložil Potvrzeními
      od býv.zaměstnavatelů, můžete mu roční z.udělat. Na odpoč.částku 38040 nárok nemá, protože je v důchodu již několik let. Zdravím Vás s :)

• 3. 3. 2006 14:46

andrea (neregistrovaný)

Paní Jiřino, v prvé řadě díky za trpělivost.Číst jsem si to četla to mi věřte.Jen byla spíše chyba v mém vyjadřování.Používala jsem výraz příjmy a myslela jsem tím důchod.Zaměstnanec neměl jiné příjmy,a vše co jste se mi snažila vysvětlit chápu a je to přesně tak.Jen jsem se snažila zjistit, jestli má nárok na ten odpočet 38.040,-Kč.Což jsem se od Vás teď dověděla, že nemá.Takže Vám moc děkuji za trpělivost a přeji opravdu krásně prožitý víkend.S úctou andrea

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).