Re: Status jednatele versus odvody
Ještě k pracovní smlouvě - jednatel smí vykonávat funkci jednatele pouze na základě smlouvy o výkonu funkce jednatele (nebo bezplatně), nikoli na základě pracovní smlouvy. Pokud má uzavřenou se společností pracovní smlouvu, nesmí tam být uvedeno jednatel, ale např. ředitel. Z této smlouvy se pak odvádí klasicky vše jako u běžného zaměstnance.
Spadl mi kámen ze srdce. Nějak tu smlouvu pospravuju. Ireno, Petro, mockrát díky. Pěkný den a ještě lepší víkend přeje Dana
Rozh.NS ČR s.zn. 6 Cdo 108/1992 (Sb.NS 95, 1 - 2:43) ---
jednatel s.r.o.může být zaměstnancem této společnosti, avšak musí být naplněna podmínka, že druhem práce sjednaným se zaměsnancem není obchodní vedení společnosti.
Vztah jednatele a s.r.o. je obchodněprávní vztah, pokud bude v pracovním poměru, jeho náplní nesmí být výkon činnosti statutárního orgánu.
Lze polemizovat, co je náplní prřáce ředitele-to by mělo být stanoveno v org.řádu společnosti.
Milá Pájo, tak teď jsem strávila na internetu moře času ve snaze najít a rozluštit záhadnou šifru, kterou jste uvedla (Rozh.NS ČR.......). Nic jsem nenašla a ani netuším o co jde. Prosím, uveďte co to vlastně je. Ještě co se týká toho mého problému: takže ve vnitřní směrnici si uvedu, že
a) jednatel tuto funkci vykonává bezplatně (tudíž žádné odvody)
b) v pracovní smlouvě bude uvedeno co, když de facto funkci ředitele vykonává (nikdo jiný ve firmě není). Sakryš, sakryš. A která instituce by toto mohla napadnout ? Po zkušenosti z kontrol, si fakt už dávám pozor na každé řečené nebo napsané slovíčko.
Děkuji za Váš čas. Dana
Pája myslel rozsudek Vrchního soudu v Praze ze dne 21. 4. 1993, sp. zn. 6 Cdo 108/92, uveřejněném ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek roč. 1995 pod pořadovým č. 13, kdy soud konstatoval, že činnost statutárního orgánu s.r.o. nevykonává fyzická osoba v pracovním poměru, a to ani v případě, že není společníkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
3. 3. 2006 10:46
Bylo založeno s.r.o., 1 společník, ten je nyní v této společnosti jako zaměstnanec. Nechce pobírat odměnu (plat) jako jednatel. Chce ve firmě působit pouze jako zaměstnanec. V pracovní smlouvě zaměstnaneckého poměru je stanoveno, že bude vykonávat funkci(kromě jiného), která bude suplovat práci jednatele. Firma odvádí za něj (jako zaměstnance) veškeré odvody. Můj dotaz zní(jsem čerstvá účetní): Musí se na OSSZ odvádět nějaké odvody za jednatele jako zvlášť za funkci, i když vlastně žádná odměna jednatele neexistuje ? Mám strach, jestli tomu všemu rozumím, a nebo jestli jsem fakt něco neprošvihla. Čeká nás kontrola. Díky. Dana