Re: Zálohy na daň z řádku 63, nebo 76?
Jiřino já vím, že slevy a zálohy jsou něco jiného, ale opravdu nějak v zákoně nenacházím skálopevnou jistotu, že je to až z té částky po slevách. Přesněji jistotu, kterou bych zaplatila ze svých peněz při případném penále :-) J.F.
Božínku, bych si nedovolila Vás podezírat, jen si myslím, že výpočet je z daňové povinnosti a ta je konečná po slevě na řádku 76. Jistota by se mi taky líbila, ale nemohu žádnou nabídnout. On nám to snad ještě někdo znalejší v zákonech osvětlí.
>Sice nevím, v jakém jste vzoru přiznání, ale u DPFO se
>daňová povinnost, na základě které se stanoví zálohy,
>bere z ř. 66 a ještě se případně z ní odečítá ř.40 :-) tedy ze základu, z něhož se ten řádek 66 počítá se odebere ř. 40, takhle to mělo být, sorry :-)
Přepočítala jsem si to tady ve formuláři (mě můj program zálohy nepočítá, nevím, jestli třeba Účto ano?) - a počítají to taky z toho řádku 66 (tam se přenáší ta 63). Takže opravdu se zálohy počítají PŘED slevou. Další rok to bude ještě výraznější, těch slev je víc, bude i víc záloh :-((( Dobře vymyšlené slevy místo odčitatelných položek, ach jo...J.F.
Re: Pro Libuši
Tak z ř. 63 se stoprocentně nepočítají, jukněte na ř. 69 a musíte dobrovolně uznat, že poslední známá daňová povinnost podle § 41 ZSDP je ta na ř. 66 :-))). Je ovšem pravda, že ř. 63 a 66 obvykle vyjdou stejně. No každopádně se počítá z daně před slevami, bohužel pro nás co máme dětičky :-((.
Re: Pro N.
Jenže kde tam máte přesně definováno, co je to "poslední známá daňová povinnost"? To může být také ta částka po slevě. Nejsou tam ani ty řádky DP, jestli 63 nebo váš oblíbený 66 :-))) To už si všechno odvozujeme lidovou tvořivostí. Možná jsou k tomu nějaké utajené další pokyny, jak je u nás zvykem. Argument pro mě: počítá to Účto i firma Aspekt :-) Asi to bude mít dost lidí špatně. Otázka je, co je špatně :-) J.F.
Re: Pro J.F.
>>>>§ 38a odstavec 1 ZDP a § 41 ZSDP
>>>***********************
>>>Jenže kde tam máte přesně definováno, co je to
>>>"poslední známá daňová povinnost"? To může být také
>>>ta
>>>částka
>>>po slevě. Nejsou tam ani ty řádky DP, jestli 63 nebo
>>>váš oblíbený 66 :-))) To už si všechno odvozujeme
>>>lidovou tvořivostí. Možná jsou k tomu nějaké utajené
>>>další
>>>pokyny, jak je u nás zvykem. Argument pro mě: počítá
>>>to Účto i firma Aspekt :-) Asi to bude mít dost lidí
>>>špatně. Otázka je, co je špatně :-) J.F.
>>>**********************
>>
>>Odkaz na Pokyny k vyplnění DP, část týkající se
>>dodatečného přiznání, tedy ř. 69 "Zjištěná daňová
>>povinnost
>>podle § 41 ZSDP (ř.66)...."
§41 ZSDP se týká dodat. daň. přiznání.....
a zálohy vapočítané podle tohoto ustanovení
se platí ož ode dne zjištění podmínek pro podání DDP.
>
>Co je špatně je otázka, samozřejmě pokud někdo má 10
>dětí a místo aby platil zálohy v nějaké výši neplatí
>nic (vycházejíc v dobré víře z částky daně po slevě) ,
>pocítí to zřejmě později na peněžence, až mu na to FÚ
>přijde :-))
Re: Pro J.F.
Fú by na to měl přijít s minimálním zpožděním, všechny údaje bude mít v DP.
Děkuji -) za kulturní vložku výše, alespoň to nemusím psát já :-) Ty úpravy potom jsou jasné, i s ohledem na příjmy ze závislé činnosti.
Ale pořád není odpověď na to, kde v zákoně je přesně definováno, že daňová povinnost je to PŘED slevou. J.F.
Re: Pro pana N.
Pane N. takhle otevřené vyjádření si dovolím jen k lidem, kterých si vážím, o kterých jsem přesvědčená, že jsou velkorysí a jde jim o věc a ne o prokazování vlastní neomylnosti. Nakonec jste pravdu měl, ale nic není tak jednoznačné, proto ta poznámka. Takže díky za ty smajlíky, jsem ráda, že jsem se ve vás nezmýlila :-) J.F.
Re: Pro Libuši
Jasně, omlouvám se, jelikož nikdy 66 nemám, resp. je shorný s 63 ,ale samozřejmě je to řádek 66.
To ale nemění nic na tom, že se zálohy počítají z daně před uplatněním slevy. A letos to bude vlastně ještě horší o slevy na poplatníka, které přešly z nezdanitelných částek.
Re: Zálohy
>>>Tak z ř. 63 se stoprocentně nepočítají, jukněte na ř.
>>>69 a musíte dobrovolně uznat, že poslední známá
>>>daňová
>>>povinnost podle § 41 ZSDP je ta na ř. 66 :-))). Je
>>>ovšem pravda, že ř. 63 a 66 obvykle vyjdou stejně. No
>>>každopádně se počítá z daně před slevami, bohužel pro
>>>nás
>>>co máme dětičky :-((.
>>Jasně, omlouvám se, jelikož nikdy 66 nemám, resp. je
>>shorný s 63 ,ale samozřejmě je to řádek 66.
>>To ale nemění nic na tom, že se zálohy počítají z
>>daně
>>před uplatněním slevy. A letos to bude vlastně ještě
>>horší o slevy na poplatníka, které přešly z
>>nezdanitelných částek.
>Na www.mesec.cz jsem se dočetla,že zálohy - dańová
>povinnost - po slevách !!Takže z řádku 86.Takto mi to
>spočítal i program na zpracování daňových přiznání-.Doplňuji-respektive ř.76 před zaplacenými zálohami
Re: Zálohy
Já to tam taky našel, je to na http://www.mesec.cz/texty/zalohy-na-dan-z-prijmu/. Týká se to ovšem měsíčních záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti :-))). O těch jsme se tu ale opravdu, opravdu nebavili, pokud si tedy matně vzpomínám :-)). Takže paní J.F. klidně vařte a nenechte se vyvést z pohody :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 3. 2006 13:19
Možná se ptám na jednoduchou věc, ale mě to docela zmátlo: počítají se zálohy na daň z příjmu z částky na řádku 63 (to se vždycky počítaly), nebo až po uplatnění slevy na děti z řádku 76? Myslím, že spíš z řádku 63 - to je "daňová povinnost" i když snížená o slevu. Může být přece také snížená o zaplacené zálohy, takže se nedá brát automaticky jako "daňová povinnost" to, co mám skutečně doplácet.
J.F.