Re: §13 a odpisy
Já myslím,že ne-ř.107 a ř.108-v pokynech-částky uvádějte po úpravě §5,§23-já jsem pochopila-že nejdříve se upraví a pak rozděluje.Odpisy se podle mně už v daňovce spolupracující osoby nepíši.Dělám to tak vždycky-ale nic není na 100%.
díky za názory. já bych je dělila taky, ale §13 je tak stručný, že ani mnoho lidí netuší, že při vedení účetnictví nelze jen tak dělit (protože jsou výnosy a náklady), ale musí se překopnout na DE. s těmi odpisy jsem narazila na jiným FÚ, kde tvrdí, že odpis není výdaj jako takový, a tudíž se nedělí.
>>>>>>>>>>>>spolupráci se dělí příjmy a výdaje. dělím i odpisy??
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>operacích a v DE de facto taky:-( názory se různí jak
>>>>>>>>>>>>mezi
>>>>>>>>>>>>podnikateli tak na různých FÚ. jak to děláte vy?
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>díky za názory. já bych je dělila taky, ale §13 je
>>>>>>>>>>>tak
>>>>>>>>>>>stručný, že ani mnoho lidí netuší, že při vedení
>>>>>>>>>>>účetnictví nelze jen tak dělit (protože jsou výnosy a
>>>>>>>>>>>náklady), ale musí se překopnout na DE. s těmi odpisy
>>>>>>>>>>>jsem
>>>>>>>>>>>narazila na jiným FÚ, kde tvrdí, že odpis není výdaj
>>>>>>>>>>>jako takový, a tudíž se nedělí.
>>>>>>>>>>odpis JE výdajem (i nákladem) a každý kdo umí číst si
>>>>>>>>>>to přečte v par.24. ať si o tom kdejaký úředník myslí
>>>>>>>>>>co chce
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>právě proto jsem se ptala na vaše názory, protože
>>>>>>>>>odpisy jsou v §24, tak jestli jsem jediná, kdo
>>>>>>>>>narazil,
>>>>>>>>>nebo je nás víc:-)
>>>>>>>>určitě víc ale jde o to se bránit a nebrat slovo
>>>>>>>>úředníka jako slovo boží i když tvrdí že on má pravdu
>>>>>>>
>>>>>>>ale to víte, že se budu bránit:-) uvidíme...ono to
>>>>>>>někdy dělá na dani hodně.
>>>>>>máte nějaké vlastní odpisy, nebo vás to zajímá jako
>>>>>>profesionála?
>>>>>profesionál by se asi neptal jestli jsou odpisy
>>>>>daňovým výdajem a na uzávěrkové operace v DE :)
>>>>
>>>>já se neptala, zda jsou odpisy výdajem. já napsala,
>>>>že
>>>>jsou.
>>>>ale protože jsem se setkala na FÚ s opačným názorem a
>>>>dost mě to udivilo, tak se ptám, jak to děláte vy. to
>>>>snad můžu, ne?
>>>ale jstě že můžete. proto existuje toto forum. aby se
>>>i neprofesional mohl zeptat.
>>
>>TAK SNAD ABY SE I PROFESIONÁL MOHL ZEPTAT, NE?:-))
>>Je to snad diskuse:-))
>ptají se i profesionálové. a proč by nemohli? otázky
>profesionálu se dají hned poznat ne?
když si sedíte na vedení, tak co vám mám povídat:-))
ach promiňte, dovolila jsem si se tu na něco úplně poprvé zeptat. a navíc jen na to, jestli jste se i vy setkali s tím názorem a jak to děláte. z odpovědí bylo vidět, že ano. asi jsem si dovolila moc. zajímalo by mě, pod jakým nickem zde jinak vystupuje a proč se snažíte do mě tak šít? co bylo na té otázce neprofesionálního?
ale kdepak, to vy byste se měl zarazit nad tím, že já, neprofesionál, vám musím radit - např. ohledně ceníků. to vy jste např. psal, že ze zákona nevyplývá, že pokutuje FÚ. a nebyla to pravda, je to přímo v tom zákoně. ale na to jste mi už neodpověděl, že? už když cd vzneslo otázku, bylo mi jasné, kdo ji položil a proč. protože ta otázka neměla smysl. jedině snad, že by se mi někdo chtěl vysmívat. a pokud vás to baví, prosím:-)
Re: To zažívám každou chvíli :-)
Těší mě, že se to nestává jenom mně: člověk radí klidně ostatním, ale když mám to samé použít sama v praxi, najednou si nejsem jistá a hledám podporu tady :-) Nerada bych, aby to bylo špatně pochopené, když někomu radím, tak samozřejmě v nejlepší víře, že je to správně. Kolikrát něco hledám ve vyhledavači a stane se mi, že najdu svojí odpověď na svůj současný problém, ach jo...
Odpisy jsou ve smyslu ZDP výdajem, i když nepeněžním.
Jašo ta vaše rada řídit se stanoviskem FÚ se mi moc nezdá - to by si člověk nějaké to oficiální stanovisko musel nejdřív vyžádat. Nevím, za jakých podmínek se taková stanoviska poskytují. Osobně bych se odvážila žádat stanovisko jen k takovým případům, které zákon výslovně uvádí. J.F.
Sagit č. dotazu 538
Autor: jana (vloženo: 18.3.2003 22:26:54, počet odpovědí: 1)
Můžete mi poradit, kam s odpisy v přiznání. Přičítají se k ř. 102? A do peněžního deníku v jednoduchém účetnictví se stále neúčtují, jako v minulém roce?
Re: odpisy v přiznání
Autor: Petra M. (vloženo: 19.3.2003 7:51:32)
Jsme v r. 2006 a co se za poslední roky změnilo?
Jak vyplnit daňové přiznání:
Řádek 102 - výdaje související s příjmy podle § 7
Výdaje související s příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (řádek 101) uvede poplatník na řádku 102. Vede-li poplatník daňovou evidenci, je podkladem o výdajích údaj z této evidence podle § 7b zákona o daních z příjmů. Ani zde se neuvádí další položky ovlivňující výši výdajů (tzv. výdajové uzávěrkové operace), které se uvedou do tabulky E této přílohy k daňovému přiznání a jejich součet následně do řádku č. 106.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 3. 2006 21:27
teď jsem zvědavá, jestli někdo poradí mě. při spolupráci se dělí příjmy a výdaje. dělím i odpisy?? podle §24 jsou sice výdajem, ale v JÚ byly v uzávěrkových operacích a v DE de facto taky:-( názory se různí jak mezi podnikateli tak na různých FÚ. jak to děláte vy?