Re: soukromý účet pro firemní platby?
Neví, možná mi něco uniklo v zákonech, já v tom žádný problém nevidím. U soukromých účtů jsou prostě úroky už zdaněné, takže se v DP neobjeví. To samé poplatky nedávat do výdajů. V DE je výhoda, že ani nemusíte evidovat všechny pohyby na účtech včetně soukromých plateb a různých výběrů kartami a podobně, stačí zaevidovat jen ty s vlivem na daň. J.F.
DD,
A nemělo by to být tak, že úroky jsou nedaňovým příjmem (jsou již zdaněny, ale zároveň mění stav účtu) a poplatky evidovat jako daňové (mění stav účtu, jsou nákladem)? Stát svoje dostal a já mám s vedením účtu nějaké náklady a o zaplacené poplatky mám méně peněz na zboží a materiál.... tak proč bych to nemohl dát do nákladů?
Doufám, že jsem to napsal srozumitelně, nejsem účetnický Einstein a s podnikáním jsem v začátcích. :-)
Klidně tak, jak píšete, pokud se vám chce evidovat všechny pohyby na soukromém účtu. Opakuji, že to v DE není povinné a já jako účetní jsem ráda, že se nemusím prokousávat těmi stránkami soukromých plateb. A zůstatek soukromého účtu nebylo povinné uvádět ani za dob JÚ. J.F.
>>>********************
>>>Neví, možná mi něco uniklo v zákonech, já v tom žádný
>>>problém nevidím. U soukromých účtů jsou prostě úroky
>>>už zdaněné, takže se v DP neobjeví. To samé poplatky
>>>nedávat do výdajů. V DE je výhoda, že ani nemusíte
>>>evidovat všechny pohyby na účtech včetně soukromých
>>>plateb
>>>a různých výběrů kartami a podobně, stačí zaevidovat
>>>jen ty s vlivem na daň. J.F.
>>>****************************
>>
>>DD,
>>A nemělo by to být tak, že úroky jsou nedaňovým
>>příjmem (jsou již zdaněny, ale zároveň mění stav účtu)
>>a
>>poplatky evidovat jako daňové (mění stav účtu, jsou
>>nákladem)? Stát svoje dostal a já mám s vedením účtu
>>nějaké
>>náklady a o zaplacené poplatky mám méně peněz na
>>zboží
>>a materiál.... tak proč bych to nemohl dát do
>>nákladů?
>>Doufám, že jsem to napsal srozumitelně, nejsem
>>účetnický Einstein a s podnikáním jsem v začátcích.
>>:-)
>******************
>Klidně tak, jak píšete, pokud se vám chce evidovat
>všechny pohyby na soukromém účtu. Opakuji, že to v DE
>není povinné a já jako účetní jsem ráda, že se nemusím
>prokousávat těmi stránkami soukromých plateb. A zůstatek
>soukromého účtu nebylo povinné uvádět ani za dob JÚ.
>J.F.
>**************************
To, co jsem napsal výše jsem samozřejmě myslel v případě, že někdo používá sporožirový účet výhradně a pouze jako "firemní",
pouze jej má založený jako "soukromý" :-)
Jde o porušení podmínek smlouvy s bankou, které ale stát neokrádá. Proč platit za stejnou službu 2-3x tolik, když mám na účtě 15000 na nejnutnější, hlavně daňové platby :-( a zbytek stejně všechno platím hotově a služby, které jsou navíc k "firemnímu účtu" nevyužívám?
Jsem-li malý živnostník, je pro mne rozdíl platit za vedení účtu 50 nebo 300 Kč. :-(
mirekl
Děkuji.Pěkně jste to rozebrali. Uplatňuji výdaje paušálem a nešlo mi vůbec o to dát do nákladů bankovní poplatky. Hlavně potřebuji ověřit, jestli zaplacené soc. a zdrav. pojišění z tohot účtu bude uznáno za daňový výdaj, když bylo zaplaceno ze soukromého účtu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
3. 3. 2006 22:44
Poradí mi někdo, jestli může FO která vede DE platit a přijímat ze soukromého bankovního účtu platby týkající se živnosti? Budou platby z tohoto účtu ( např. faktur přijatých a záloh na MSSZ a ZP) moci být v nákladech i když se nejedná o podnikatelský účet?
Děkuji.