Re: Kurzové rozdíly a DE??? prosím bdm
Týká se to cestovného a letenek, které jsou také v eurech? Já nevím, já bych to nepřepočítávala, ale jistá si nejsem.
Děkuji
Pokud během roku používáte kursy devizového trhu, vyhlášené ČNB, tak se na konci roku se žádné přepočty dělat nemusejí.
Jedině že byste se rozhodla, že jednotný kurs, vyhlášený MF pro rok 2005 ve výši 29,80 Kč/1 EUR je pro Vás výhodnější, pak byste přepočítat mohla.
*** Jak už bylo uvedeno: pokud používáte kurzy pro účetnictví, pak už přepočítáno máte - není důvod to dělat znova. Pokud chcete použít jednotný, pak počkáte na jeho vyhlášení a přepočtete. Přepočty se dělají jen proto, aby daňové příjmy a výdaje byly v českých korunách - a to je splněno ***
A není to tak, že pokud používá denní, že má už přepočítáno, pokud by používala pevný kurz (byť kurz ČNB), že musí přepočítat jednotným ?
A pokud jde o to, kam dát ten kurzový rozdíl v druhém případě, obvykle v softwarech vstupuje do peněžního deníku, byť se jedná o nepeněžní výdaj, to je maličko paradox, se kterým si asi nev+ědí rady ani programátoři těch programů :-).
*** §38 Vám u DE dává na výběr. Pokud se rozhodnete pro jednotný, pak na něj musíte počkat a přepočtete. Pokud se rozhodnete pro účetní (aktuální, pevný,.), pak přepočítáváte průběžně a nic Vás nenutí, jako u účetnictví, přepočítávat na konci roku. U účetnictví musíte přepočíst k rozvahovému dni - u DE ne ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 3. 2006 18:45
Dobrý den,
pročítala jsem tady starší diskuze a chci si v tom udělat pořádek. V DE kurzové rozdíly neexistují. V průběhu roku používám pro přepočet cestovného denní kurz ČNB, což mi umožňuje paragraf 38. No a co na konci roku, nechám to být a nic už přepočítávat nemusím nebo musím kurzem 30.12.2005 taky denním ČNB?
Jestli přepočítávat musím, tak jak zaeviduju do DE, kde se to promítne? Děkuji
Radka