Odpočet za darování krve,příjem 0, lze?

• (neregistrovaný)

5. 3. 2006 22:06

Včera jsem chtěla konečně vyřešit daňové přiznání- společné zdanění manželů. Manžel má příjem a já jsem na mateřské. Ztroskotala jsem u přílohy číslo 5 a sice u řádku 514 dary.
    Já i manžel jsme darovali v minulém roce krev. Manžel si může odečíst částku 8000 a já 4000,- pokud vyplňuje manžel svoji přílohu, je to jasné. Napíše 8000 poplatník a 4000 manželka. Jenže když ji vypisuji já,tak bych měla uvést u sebe poplatník 4000 a manžel 8000.Jenže k tomuto řádku je napsáno: že lze odečíst nejvýše 10% základu daně tj.10%částky na řádku 42.Jenže já mám na řádku 42 napsáno 0. Tudíž chápu to dobře, že já si to ve své příloze nemůžu odečíst? Jenže mně tím pádem vyjde jiná částka na řádku 526, což má být polovina společného základu daně (vyšší než manželovi).
    Prosím je to možné? Polovina by měla být vždycky polovinou, tak jsem zmatená.
    Pokud má někdo u sebe daňové přiznání, moc prosím, Mrkňěte se!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2006 22:30

N. (neregistrovaný)

Re: Odpočet za darování krve,příjem 0, l
      No v tomhle máte asi smůlu, protože podle výkladu MF platí to ustanovení, že u poplatníka lze v úhrnu odečíst 10% ze základu daně. Zákon o daních z příjmů nestanoví, že by se tímto základem daně rozuměl společný základ daně manželů, proto lze odečíst hodnotu daru pouze od manželova základu daně. Ve Vašem případě dar si dar bohužel neuplatníte.

• 5. 3. 2006 22:30

Jana H (neregistrovaný)

Jelikož na sebe berete polovinu základu daně manžela, tak bych řekla, že si to tam můžete napsat.
      Tyto odpočitatelné položky se sčítají a až pak se dělí na polovinu, tak vám musí vyjít základ daně stejný pro oba.

• 5. 3. 2006 22:34

Jana H (neregistrovaný)

Už jsem to našla, nelze, musí to být maximálně 10% z ř. 42 a to vy máte 0. Ale i tak vám vyjde základ po rozdělení stejný

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).