Re: Přechod na paušál a dodanění 2004
Dekuji za odpoved, mám živnost jen jako poradenství, tak asi bez zásob :))), leda tak zbývající počet buněk kůry mozkové. Ale je pohledávkou i platba, která je v době splatnosti a nebo až po splatnosti?. Pokud např za práce v listopadu vystavím fakturu už v listopadu:))), ale s 45 denní splatností dojdou peníze až 15ledna jak se na to nahlíží potom ?
Tak jednak jednoduché účto už nějakou chvíli neexistuje a jmenuje se to dnes daňová evidence a jednak v této evidenci jste povinen vedle údajů o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně, sledovat také údaje o majetku a závazcích. (§ 7b odst.1 ZDP). Pohledávky jsou součástí toho majetku.
Nebuďte jelen kolego :-)). Tím jsem vám chtěl jen říct, že byť se z pohledávek normálně daně neplatí, že je sledovat musíte. A když přecházíte na paušál, teprve se k nim musíte vrátit a v dodatečném DP za rok 2004 je dodanit (viz. § 23 odst.8 ZDP). No pokud jde o to, co bude výhodné, jestli to nechat jak je, tedy vést dál DE (pro vás JÚ :-)), nebo přejít na paušál, to záleží na tom, kolik máte skutečných výdajů. Jestli jste někde u 49 % příjmů, pak je zbytečné dělat paušál, jestli jste ale skutečně utratil cca do 30 % příjmů, pak vám paušál jistě vytrhne trn z paty a to i když budete muset dodanit ten rok 2004. Chce si to hodit do tabulky, zkoušet různé varianty :-)
Bez přechodu na paušál nemusíte pohledávky dodaňovat. K tomu není důvod, zdaníte až v roce úhrady. Ty pohledávky se dodaňují proto, že se jejich hodnota vztahuje k prokázaným výdajům minulého roku a kdybyste je nedodanil, tak by se na ně navíc vztáhnul ten paušál, který uplatníte v dalším roce.
asi neni, ta lhuta 15 dnu dle meho ale plati pro kazdeho, jen me tak napadlo, ze v podvojku se to musi davat jeste do predchazejiciho roku, v DE to stejne bude az v roce uhrady, ja vim, ale prave treba pri tom prechodu na % mi za ten rok ty prijmy/vydaje vypadnou urcite...
to byla jen takova uvaha....
tak my tady víme, proč jste tu fakturu dával až do ledna, chtěl jste si odložit příjem na další rok :-)), to tu dělá každej kdo nerad platí daně, já kdybych věděl v roce 2004, že bude paušál zvednut z 25 na 50 %, taky bych si nenechal nasekat tolik pohledávek :-))
Taky mám klienta , který na fakturu za služby provedené v r. 12/2004 vystavil až v 1/2005 - tedy k 31.12.2004 neevidoval pohledávku. Ale já aktivní účetní mu tuto pohledávku dodaním za rok 2004 , protože výdaje související s touto pohledávkou si uplatnikl v r. 2004. A z logiky věci, že závazkem r. 2004 je i doplatek pojistného ,který eviduji až v průběhu roku 2005 je závazkem r. 2004 a v dodatečném přiznání jej odečítám.
Děkuji ještě jednou za cenné rady pro amatéra. Chvilku už mě polejval studenej pot, že budu dodaňovat až do dob začátku podnikání (takovej trochu tax and roll). Pokud tedy přejdu na paušál budu dodaňovat vše co jsem vystavil před 31.12.2004 a na účet to přišlo až v 2005. To bude do dodatečného 2004 a logicky v řádném 2005 to nebude. Následně příští rok budu pokračovat "klasickým" způsobem, tedy pohledávky na přelomu roku evidovat, ale danit až příchodem na účet v novém roce. Chápu to už???
ještě jeden "optimalizační dotaz". To co budu dodaňovat do roku 2004 a odečítat z 2005, má poměrně velkej dopad na 2005 a dostávám se pod min. daň , mohu tedy i pohledávky z přelomu 2005/2006 nandat do 2005 a tím si defakto vytvořit polštářek pro rok 2006 :)))
bohuzel tak uz to nejde - ty % vydaju se pocitaji z prijmu - tzn. musel byste dolozit, ze vam ty pohledavky skutecne nekdo zaplatil v r. 2005 (pokud mate pohledavky 2005/2006, tak ty museji pockat az na rok 06, pokud vam tedy budou uhrazeny)
Nedala protože já službu provádím v lednu a únoru. A náklady spojené s touto službou mám v lednu a únoru. Ale ten klient prováděl všechny práce v prosinci, všechny náklady měl v prosinci , jen fakturu si vzpoměl vystavit s lednovým datem. Když to přeženu - mohlo by to být i takhle : Celý rok dělám zakázku - do nákladů si dávám PHM, pojištění, materiál, všechno , všechno - dílo předám 30.12.2004 a fakturu vystavím 17.1.2005. Nemůžu si pomoct pro účely přechodu na paušál bych tuto pohledávku dala do r. 2004. Vždyť bych si v r. 2004 uplatnila všechny výdaje a v r. 2005 ještě znova výdaje 50%. Z toho bych nespala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2006 13:58
Jako FO s jednoduchým účto jsem od roku 2001 účtoval podle toho co v daném roce došlo na účet. Pokud jsem fakturu za práce v prosinci vystavil začátkem ledna a přišla až v únoru, zaůčtoval jsem vždy až v novém roce. Žádné pohledávky a nebo dohadné položky jsem neměl. Pokud bych nyní přešel na paušál musím se s tím zabývat a něco dodaňovat ?
Děkuji za odpověď