Re: vyúčtování srážkové daně - už fakt n
setkala jsem se také s tímto posunutím - firma provozující jiný mzdový program argumentovala splatností u srážkové daně, která je
jinak než u zálohové. - do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci v němž byla povinnost srazit...
musela jsem to vyúčtovat ručně...ale srážková daň se měla podat na FÚ tuším do konce února nebo 1.-2.3.06
Mělo by to být tak, že mzda za červen se objeví na řádku červen. V pokynech je to nesrozumitelné, tento formulář vyplňuji v jiném softw.programu, ale teď jsem si to ověřila i ve svém mzdovém programu a tam mi to píše jak výše uvádím. Podle mého názoru rozhoduje srážka a ne úhrada (mělo být sraženo, bylo sraženo je uvedeno v příslušných sloupcích).
Pracuji v programu Money a ti letos opravovali formulář tohoto vyúčtování s tím, že podle zákona se srážková daň vykazuje měsíc zpětně.
Zřejmě to souvisí s tím, že zálohové platby musíte odvést do 20. dne kalendářního měsíce V NĚMŽ povinnost srazit zálohy vznikla a daň srážkou do konce kalendářního měsíce NÁSLEDUJÍCÍHO po kalendářním měsíci ve kterém povinnost srazit daň vznikla.
>>>>>Můžete mi prosím poradit, co je správně? Mám program
>>>>>Pohoda na mzdy, když tam vyplním mzdu 5000 Kč např. v
>>>>>červnu a vyvolám si sestavu vyúčtování srážkové daně,
>>>>>uvedená mzda se mi objeví na řádku 7 tj. červenec.
>>>>>
.
>>>>>
>>>>>Který postup je tedy správný?
>>>>>Chápu, že i když mzdy např. za leden počítám v únoru,
>>>>>zaúčtuji je vlastně v únoru, ale zpětně s datem
>>>>>31.1..
>>>>>Ale je mi divné, že by Pohoda měla přehled spatně
>>>>>nastavený.
>>>>>Děkuji za radu.
>>>Mělo by to být tak, že mzda za červen se objeví na
>>>řádku červen. V pokynech je to nesrozumitelné, tento
>>>formulář vyplňuji v jiném softw.programu, ale teď
>>>jsem
>>>si
>>>to ověřila i ve svém mzdovém programu a tam mi to
>>>píše
>>>jak výše uvádím. Podle mého názoru rozhoduje srážka a
>>>ne úhrada (mělo být sraženo, bylo sraženo je uvedeno
>>>v
>>>příslušných sloupcích).
>>
>>Pracuji v programu Money a ti letos opravovali
>>formulář tohoto vyúčtování s tím, že podle zákona se
>>srážková
>>daň vykazuje měsíc zpětně.
>Zřejmě to souvisí s tím, že zálohové platby musíte
>odvést do 20. dne kalendářního měsíce V NĚMŽ povinnost
>srazit zálohy vznikla a daň srážkou do konce
>kalendářního měsíce NÁSLEDUJÍCÍHO po kalendářním měsíci ve kterém
>povinnost srazit daň vznikla.
Program účto to dělá taky tak. Ptal jsem se na to správce daně a ten mi řekl ať to neřeším, protože oni kontrolují zda celková suma uvedená v přehledu odpovídá částce, kterou obdrželi. Byl jsem moc aktivní a srážkovou daň jsem odváděl ještě v tom měsíci, ve kterém jsem ji srazil. Přehled jsem vyplnil dle skutečnosti: sraženo v červnu, odvedeno v červnu (program uváděl červenec). Přehled jsem odevzdal a zatím nejsou žádné námitky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 3. 2006 9:36
Můžete mi prosím poradit, co je správně? Mám program Pohoda na mzdy, když tam vyplním mzdu 5000 Kč např. v červnu a vyvolám si sestavu vyúčtování srážkové daně, uvedená mzda se mi objeví na řádku 7 tj. červenec.
Takto mám vyplněný přehled pro firmu, kterou jsme v průběhu loňského roku převzala. JENŽE:
přehled za 2004 bývalá firma vyplnila tak, že mzdu za 12/2004 vyplnila do řádku 12 tj. prosinec, protože vlastně mzdy zaúčtovala v prosinci.
Který postup je tedy správný?
Chápu, že i když mzdy např. za leden počítám v únoru, zaúčtuji je vlastně v únoru, ale zpětně s datem 31.1.. Ale je mi divné, že by Pohoda měla přehled spatně nastavený.
Děkuji za radu.