Družstvo -nedaňový výnos

• (neregistrovaný)

8. 3. 2006 19:31

Dobrý den, zpracovávám daňové přiznání PO za Bytové družstvo. Mám spíš jen kontrolní dotaz. Mohl by mi prosím někdo potrvrdit, či vyvráti zda náklady (v podobě spotřeby materiálu, služby - elektrika, voda, topení i za jednotlivé družstevníky v příslušných bytech.....) jsou normálně daňovými náklady a neplatí zde nějaká výjimka. Postupuje se zde jako v každé jiné PO? Takže nedaňové náklady (např. 513) se vypisují do DPPO na přílohu a pak kumulovaně do řádku č. 40 a nedaňové výnosy do ř. č. 100 a nebo 111 (např. v případě použití fondu členů družstva na pořízení topení - což je vlastně výnosem, který není předmětem daně z příjmů).

děkuji Renka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2006 22:58

Jarka B. (neregistrovaný)

Re: Družstvo -nedaňový výnos
      Nepostupuje se zde jako u každé jiné PO. Ale je to poměrně dost složité a tady není prostor na postačující vysvětlení.
      Doporučuji sehnat si nějakou literaturu speciálně k bytovým družstvům.

• 9. 3. 2006 19:09

Renka (neregistrovaný)

Re: Družstvo -nedaňový výnos PROSÍM
      vím, že je to na dýl. Ale zajímá mě opravdu jen jestli když mám náklad na 501,518 jestli je to daňový náklad nebo vždy nedaňový. Protože mají jen jednoduché případy. Typicky nedaňovým mají pohyb jen na 513, jinak ne. Ptám se jen na toto. A potom pokud mám nedaňový výnos jestli ho píšu do 100 nebo 111. Toť vše. Zkoušela jsem literaturu o družstvech ale zrovna moc jich není.Děkuji za odpověď

• 9. 3. 2006 23:13

Jarka B. (neregistrovaný)

Re: Družstvo -nedaňový výnos PROSÍM
      Služby spojené s užíváním bytu, tj. např. voda, teplo, úklid spol. prostor, osvětlení spol. prostor, výtah se účtují přes 3. třídu a vyúčtují se proti zálohám na tyto služby, které nájemníci platí v průběhu roku.

Náklady na provoz a správu domu se účtují normálně do nákladů.
      Na konci roku se do výnosů zúčtují zálohy (krátkodobé) na provoz domu, případně dlouhodobé zálohy podle rozhodnutí družstva.

Výnosy z nájemné jsou osvobozeny, pokud jsou dodržena pravidla pro tzv. věcně usměrňované nájemné. Viz § 19/1c.

Náklady, vztahující se k osvobozeným příjmům, musí být v daňovém přiznání vyloučeny.

Záleží na dalších okolnostech: jestli v některých bytech bydlí i nečlenové družstva, jestli tam jsou byty s regulovaným nájemným, jestli jsou v domě nebytové prostory nebo garáže, a zda jsou pronajímány členům družstva nebo cizím lidem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).