Měsíční odpočet na děti ano-ne?

• (neregistrovaný)

9. 3. 2006 10:16

Nedávno jsem zde zanechala dotaz, jestli má manžel nárok na měsíční odpočet na děti, se kterými žijeme ve společné domácnosti když my dva společně nehospodaříme. já nepracuji, jsem na up a sociálních dávkách. Bylo mi zodpovězeno, že nikoli, že nemá tento nárok.
    Mám kamarádku, která je rozvedená a její bývalý mnžel u svého zaměstnavatele tuto slevu má, jak je to možné?
    za odpověď děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2006 10:22

Ilona (neregistrovaný)

Re: měsíční odpočet na děti ano-ne?
      a jak se dokazuje, ze spolecne nehospodarite, kdyz zijete ve spolecne domacnosti?

• 9. 3. 2006 10:30

taky Lenka (neregistrovaný)

Dle mého není důležité zda vy a manžel spolu "hospodaříte".
      Hospodařit spolu musí Vaše dítě a otec tedy pokud chce uplatňovat slevu/bonus.
      Pokud Vám platí na dítě výřivné, tak asi těžko budete dokazovat, že spolu "hospodaří".
      A kamarádce to pravděpodobně provádějí, protože jim to třeba nikdo pořádně nevysvětlil a nebo naopak jim to dokázal někdo "dobře" zdůvodnit.

• 9. 3. 2006 10:34

Katka (neregistrovaný)

dle zákona má poplatník nárok na daňové zvýhodnění na VYŽIVOVANÉ dítě ŽIJÍCÍ S NÍM V DOMÁCNOSTI (domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby)

Takže pokud kamarádčin manžel s nimi žije v domácnosti a podílí se na výživě dětí, má nárok na zvýhodnění i když jsou rozvedeni.

Takže záleží na Vaší situaci - pokud s Vámi sice žije, ale na úhradě nákladů se nepodílí a dítě nevyživuje, pak nárok nemá. Pokud se podílí tak ano. Otázka však je, že pokud byste zvýhodnění chtěli, aby manžel nárok uplatňoval, jak Vám skutečnost zda společně hradíte náklady či ne někdo bude dokazovat

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).