Danění honorářů

• (neregistrovaný)

9. 3. 2006 19:50

Dobrý den, prosím vás, jsem na RD a přitom si přivydělávám na dvou místech - učím a píšu články pro noviny. Ze školy mi dali potvrzení o příjmu, které jsou zdaněné, takže daň by mi měli vrátit (je to asi 17000, z toho daň asi 2500). Z vydavatelství mi poslali dva papíry - jeden, kde sjou všechny honoráře, ty do 3500 jsou zdaněny 10% daní, ty nad 3500 nejsou zdaněny, takže daň budu muset zaplatit já finančáku. Který ten papír z vydavatelství mám na FÚ dát? Oba? A žádat nazpět tu 10% daň z honorářů, daň ze školy a zaplatit daň z nedaněnýcho honorářů? Lze to vše podat do jednoho přiznání? A jak vypočítat tu daň z těch nezdaněných honorářů? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2006 22:33

Ivana (neregistrovaný)

Re: Danění honorářů
      Do přiznání dáte do §6 příjmy ze školy, do §7 dáte příjem z honorářů nedaněných (ty co jsou zdaněny 10%srážkovou daní nebudete uvádět nikam). U těchto honorářů pokud nemáte skutečné výdaje můžete uplatnit 40% paušál. Pak spočítáte celkový základ daně jak ze zaměstnání, tak i z podnikání (honorářů), odečtete nezdanitelné částky a spočítáte daň. Pozor jen na to, že musíte podat i přehled na zdravotní pojišťovnu, jelikož se z honorářů platí ZP. Sociální pojištění neplatíte, pokud tuto činnost neděláte soustavně.

• 12. 3. 2006 15:26

anonymní (neregistrovaný)

Někde jsem četla že do příjmů pro ZP se zahrnují i ty honoráře zdaněné srážkovou daní - může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?

• 12. 3. 2006 18:09

Ivana (neregistrovaný)

Řekla bych že se toto do příjmů pro ZP nezahrnuje. Mám výklad, ve kterém se hovoří, pokud je to do 3000Kč uplatní se zvláštní sazba daně 10% a pak si s ničím nemusíte dělat starosti. Ten kdo Vám nebo Vašemu klientovi tento honorář vyplatil, Vám přece na tento příjem do 3000Kč nedá žádné potvrzení. Já osobně to od svých klientů nejsem schopná zjistit, oni si totiž někteří ani nepamatují, že něco obdrželi. A pak se děsí, když vidí potvrzení o příjmů, že jejich honoráře činí takovou výši - myslím ty nezdaněné.

• 13. 3. 2006 17:03

Martina (neregistrovaný)

Prosím vás, ještě jsem to chtěla doplnit - já totiž ty honoráře mám jako přivýdělek u svého hlavního zaměstnavatele, teď jsem na RD. Nevím, jestli mi to nenapsali nějak špatně, jsem z toho strašně zmatená. Protože na to potvrzení pro finančák (potvrzení ze závislé činnosti...) mi napsali do všech kolonek částku nula a pak mi ještě poslali ty dva papíry, kde je napsané, že je to pro mou potřebu (jeden se všemi honorářemi i s tou 10% daní, druhý bez těchto honorářů, jen s těmi nezdaněnými). Mám do daňového přiznání napsat tu částku těch nezdaněných honorářů, nebo to nic? Děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).