Poradíte?

• (neregistrovaný)

9. 3. 2006 21:37

Dobrý den,
    potřeboval bych poradit, coby OSVČ - zámečník jsem si koupil do podnikání na leasing auto - octávku - ještě v roce 2005 jsem měl leasingové splátky:
    a teď dotazy
    1) do nákladů si mám dávat za rok 2005 ty leasingové měsíční splátky nebo část odpisů spadajících na ten rok 2005?
    2) a ke konci roku 2005 jsem auto prodal, co s tím?

Pokud poradíte, spadne mi kámen ze srdce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2006 21:50

Zdena (neregistrovaný)

Re: poradíte?
      Do výdajů roku 2005 dáte poměrnou část leasingu:
      celková cena leasingu : délka vztahu v měsícíh x počet měsíců v r. 2005, ve kterých trval nájemní vztah.
      Předpokládám, že jste napřed doplatil leasing a pak teprve auto prodal.
      ! Velmi důležité! Při odkoupení auta za zůst. cenu je musíte zařadit do svého obchodního majetku, aby Vám vůbec byly uznány výdaje na leasing.
      Při prodeji je možno postupovat tak, že auto vyřadíte z OM a příjem z prodeje zdaníte podle § 10 - ostatní příjmy, nebude se Vám počítat do vyměřovacích základů pro pojistné ZP a SP.
      Nic víc už mě nenapadá, ale snad se ozve ještě někdo jiný s dobrou radou.

• 9. 3. 2006 22:00

alca (neregistrovaný)

Já nevim, ale přečetla jsem si, že v případě, že je zůstatková cena po odpisech u té leasingovky je větší než za jakou je auto potom prodáno, takže všechny leasingové splátky, které byly uplatněny a také akontace nemůže zůstat v nákladech, ale musí se udělat opravné na roky , kdy bylo uplatňováno do nákladů a všechny ty splátky a akontace /které byly v nákladech/ + kupní cena se odepisují.
      tak jsem to pochopila, ale nemusím mít pravdu. Takže bych splátky ani akontaci do nákladů za rok 2005 nedávala.
      Snad jsem srozumitelná.

• 9. 3. 2006 22:11

alca (neregistrovaný)

Ale jestli je kupní cena vyšší,, tak předchozí neplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).