Re: faktura z loňského roku
jak muze chtit dobropis, kdyz ho sama nema k cemu priradit - to je nejake divne; navic dobropis muzete vystavit jen z duvodu, ze se meni cena, nebo ze sluzba byla poskytnuta v mensim rozsahu nebo tak... urcite ne, protoze se faktura ztratila.... ja bych si s tim hlavu nelamala a poslala bych jim opis te puvodni faktury (nebo pokud muzete udelat i original, tak original).... vy to mate v DE dobre.
Vas odberatel bude muset nejspis delat opravne/dodatecne priznani (i kdyz pochybuju, ze priznani jiz odevzdali), takze je jasne, ze se jejich ucetni do toho nechce...
Koneckonců, i když účetní neměla fakturu, tak měla vědět, že nějaké dodávky proběhly, a 1) mohla se po té faktuře sama shánět
2) měla udělat aspoň dohadné položky do nákladů.
Pokud se na to vykašlala, její chyba.
A pokud vy jste z té faktury odvedli DPH, tak s ní stejně nemůžete nic dělat, ani kdybyste chtěli. Tohle snad protistrana musí pochopit.
Tohle je přesně ten důvod proč posílám v listopadu a prosinci všechny faktury doporučeně (ty nezaplacené říjnové doženu před koncem roku :-)) ), protože když protistrana bude trvat na svém že fakturu nedostala jako jim im dokáže opak? A bohužel kdo má platit? Oni. Myslíte že tu fakturu zaplatí? A rázem se problém přesunuje na druhou stranu.
s tou účetní od protistrany se nedá mluvit, chtěla jsem to vyřešit v klidu, ale jsem z ní úplně rozhozená, nenechala mě ani domluvit a křičela na mě do telefonu, že žádné dodatečné ani opravné přiznání dělat nebude a ani nemůže a že jsme tu fakturu měli poslat doporučeně ... a přitom jsme to od začátku roku už 5x urgovali, že to není uhrazeno! Můžu jim poslat originál fakturu nebo tam musí být napsáno to slovo "opis" - pokud se domnívám správně tak "opis" se napíše někde vlevo nahoře napíše se tam ze dne ... a dá se vedle razítko a podpis, je to tak?
taky bych radeji poslala opis (i kdyz jsem vam zprvu radila i original), aby z toho nakonec nevzniklo to, ze jste fakturu poslali az ted....
ten "opis" se vetsinou pise nahoru (na jakou stranu je nejspis jedno) a datumem a razitkem nic nezkazite
dnes jsme jednali ohledně ztracené faktury a bohužel z nějakého důvodu dotyčná firma nemůže udělat dodatečné DPH apod. jak by se normálně situace řešila, mají s tím nějaké velké komplikace, které jsem nepochopila, a tak to musíme vyřešit stornem faktury a vystavit novou fakturu v tomto roce. Jinak totiž asi peníze nikdy neuvidíme :-( Takže dodatečné DPH budu dělat já a ke stornu faktury bych měla přidat nějaké vysvětlení proč se faktura stornovala a nechat si potvrdit od protistrany?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
10. 3. 2006 9:16
V říjnu r.2005 jsme vystavili a odeslali fakturu splatnou v prosinci. Od ledna urgujeme úhradu a až dnes mi volala účetní té firmy, že fakturu vůbec nemají v evidenci - tzn., že se ztratila. Tvrdí, že jim vůbec nepřišla.(Bohužel jsme ji odeslali obyčejnou poštou) Vedeme daňovou evidenci, jsme čtvrtletní plátci DPH a už mám uzavřené účetnictví loňského roku - resp. mám připravené daňové přiznání. Účetní našeho odběratele chce, abych vystavila dobropis a vystavila novou fakturu do tohoto roku. Já nevím jestli je to tak možné. Jde o služby - doprava provedená v říjnu - fakturace je dle puťovek. Poradí mi někdo jak postupovat??? Odběratel (s.r.o.) tvrdí, že si nemůže dát loňskou fakturu do nákladů a tudíž nám ji nezaplatí.