Re: faktura z loňského roku
jak muze chtit dobropis, kdyz ho sama nema k cemu priradit - to je nejake divne; navic dobropis muzete vystavit jen z duvodu, ze se meni cena, nebo ze sluzba byla poskytnuta v mensim rozsahu nebo tak... urcite ne, protoze se faktura ztratila.... ja bych si s tim hlavu nelamala a poslala bych jim opis te puvodni faktury (nebo pokud muzete udelat i original, tak original).... vy to mate v DE dobre.
Vas odberatel bude muset nejspis delat opravne/dodatecne priznani (i kdyz pochybuju, ze priznani jiz odevzdali), takze je jasne, ze se jejich ucetni do toho nechce...
Koneckonců, i když účetní neměla fakturu, tak měla vědět, že nějaké dodávky proběhly, a 1) mohla se po té faktuře sama shánět
2) měla udělat aspoň dohadné položky do nákladů.
Pokud se na to vykašlala, její chyba.
A pokud vy jste z té faktury odvedli DPH, tak s ní stejně nemůžete nic dělat, ani kdybyste chtěli. Tohle snad protistrana musí pochopit.
Tohle je přesně ten důvod proč posílám v listopadu a prosinci všechny faktury doporučeně (ty nezaplacené říjnové doženu před koncem roku :-)) ), protože když protistrana bude trvat na svém že fakturu nedostala jako jim im dokáže opak? A bohužel kdo má platit? Oni. Myslíte že tu fakturu zaplatí? A rázem se problém přesunuje na druhou stranu.
s tou účetní od protistrany se nedá mluvit, chtěla jsem to vyřešit v klidu, ale jsem z ní úplně rozhozená, nenechala mě ani domluvit a křičela na mě do telefonu, že žádné dodatečné ani opravné přiznání dělat nebude a ani nemůže a že jsme tu fakturu měli poslat doporučeně ... a přitom jsme to od začátku roku už 5x urgovali, že to není uhrazeno! Můžu jim poslat originál fakturu nebo tam musí být napsáno to slovo "opis" - pokud se domnívám správně tak "opis" se napíše někde vlevo nahoře napíše se tam ze dne ... a dá se vedle razítko a podpis, je to tak?
taky bych radeji poslala opis (i kdyz jsem vam zprvu radila i original), aby z toho nakonec nevzniklo to, ze jste fakturu poslali az ted....
ten "opis" se vetsinou pise nahoru (na jakou stranu je nejspis jedno) a datumem a razitkem nic nezkazite
dnes jsme jednali ohledně ztracené faktury a bohužel z nějakého důvodu dotyčná firma nemůže udělat dodatečné DPH apod. jak by se normálně situace řešila, mají s tím nějaké velké komplikace, které jsem nepochopila, a tak to musíme vyřešit stornem faktury a vystavit novou fakturu v tomto roce. Jinak totiž asi peníze nikdy neuvidíme :-( Takže dodatečné DPH budu dělat já a ke stornu faktury bych měla přidat nějaké vysvětlení proč se faktura stornovala a nechat si potvrdit od protistrany?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 3. 2006 9:16
V říjnu r.2005 jsme vystavili a odeslali fakturu splatnou v prosinci. Od ledna urgujeme úhradu a až dnes mi volala účetní té firmy, že fakturu vůbec nemají v evidenci - tzn., že se ztratila. Tvrdí, že jim vůbec nepřišla.(Bohužel jsme ji odeslali obyčejnou poštou) Vedeme daňovou evidenci, jsme čtvrtletní plátci DPH a už mám uzavřené účetnictví loňského roku - resp. mám připravené daňové přiznání. Účetní našeho odběratele chce, abych vystavila dobropis a vystavila novou fakturu do tohoto roku. Já nevím jestli je to tak možné. Jde o služby - doprava provedená v říjnu - fakturace je dle puťovek. Poradí mi někdo jak postupovat??? Odběratel (s.r.o.) tvrdí, že si nemůže dát loňskou fakturu do nákladů a tudíž nám ji nezaplatí.