Re: Smlouva s autorem software
aha, tak to se omlouvam :-) treba odpovi pajaporadce nebo graver, ti maji tyhle oblasti vice zmakle ;-)
Našel jsem zajímavý článek-viz:
Dohoda o provedení práce nebo autorská smlouva
„Jaké jsou z daňového hlediska povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele při smlouvě o provedení práce s vyšší sazbou za vysoce odbornou práci. Smlouva je například uzavřena na jednorázové vytvoření speciálního programu (z pohledu zaměstnavatele se jedná o pracovní náplň zcela mimo jeho obor, proto zvolil tento typ pracovně právního vztahu): rozsah 50 hodin (zaměstnanec nemá žádnou jinou smlouvu tohoto typu, tj. počet hodin za rok méně než 100); sazba 3 000 Kč/hod = celkový příjem 150 000,-; práce provedeny v průběhu dvou týdnů.“
Daňový poradce odpovídá:
Stejné jako při každé jiné dohodě o provedení práce. Zaměstnavatel v závislosti na tom jestli zaměstnanec podepíše nebo nepodepíše přiznání strhne zálohu na daň a na konci roku vystaví potvrzení (popř. provede roční vyúčtování - pokud zaměstnanec nemá další příjmy, které by tomu bránily). Já osobně bych v daném vztahu přemýšlel, jestli lze na vytvoření specializovaného programu užít autorskou smlouvu (většinou ano). Pak by se zdaňovalo zcela jinak (a v daném případě míň). Autor by měl povinnost odvést daň a zdravotní pojištění, ale z nižší částky a z největší pravděpodobností by se mu to vyplatilo (závisí na jeho ostatních příjmech).
Tak teď můžeme mudrovat, co je lepší.
autorský zákon č.121/2000 Sb. v platném znění včetně novely, § 12, Právo dílo užít - odst.1
...Autor má právo své dílo užít a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; atd.
autor s objednatelem díla uzavře smlouvu, stanoví si podmínky užívání díla a jak bylo v tom článku od daňového poradce, prý je to výhodnější i finančně.
Prosím Vás, já nejsem daňař, proto jen můj názor,já spíše ty smlouvy- ale logicky-
jestliže subjekt A uzavře smlouvu s B, že mu poskytne nějaké plnění za úplatu, je to pro B nákladová položka na získání plnění a pro A je to příjem ke zdanění, doufám, že jsem to napsal správně. Proto ten kdo poskytne, dostane zaplaceno a sám si musí vše zařídit, ten kdo dostal, jen zaplatí a nemusí se o další starat.
Takto to alespoň vždy funguje v obchodním styku na základě uzavřených smluv.
Dobré odpoledne, Pájo. Napsal jste to výborně, Vy asi budete daňař a jenom to tajíte. Autor dostane zaplacenou smluvní cenu a příjemce díla nic nesráží - normální obchodní styk. Finanční výhodnost spočívá v tom, že autor k e svému příjmu může uplatnit výdaje procentem /případně skutečné výdaje/ a zbytek pak zdaní. Kdežto tam, kde srážíte daň, případně zálohu, je to "natvrdo" z hrubého příjmu. Omlouvám se, jestli nepíši úplně k věci, ale nenačetla si mi předchozí diskuze.
Díky Pájovi za názory, vesměs jsou mi známé a jsem přesvědřena, že jsou i správné. Ale zvlášť, když je přes smlouvy, velmi prosím o radu, jak tedy má (minimálně) vypadat smlouva malé softwarové firmy, tedy distributora software, s autorem části tohoto software, aby to formálně , při kontrole z FÚ dopadlo k jejich spokojenosti. Jde o dělení peněz na základě přátelské dohody, ne o to, abychom se na základě tété dohody mohli v budoucnu soudit.
Prošla jsem několik knih a několik desítek serverů na netu, ale vzor smlouvy s autorem software nikde není.
Moc díky. Zuzana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
10. 3. 2006 10:35
Prosím o info, jak by měla vypadat smlouva distributora software s autorem - programátorem. Nejde o právní dokonalost z hlediska, aby se mohli navzájem soudit (máme spolu dobré vztahy), ale o to, aby tato smlouva byla nenapadnutelná z hlediska FÚ = kvůli přesunům peněz. Případně prosím o tip, kde najdu vzor - prolezla jsem mraky odkazů a vzor autorské smlouvy na software jsem nenašla.
Díky moc. Zuzana