Re: Spolupracující osoba
Chtěl bych to udělat také tak, v poradenství na financích mi bylo daň.poradcem řečeno, že to jde. Když si toto chci zkonzultovat někde jinde, tak o tom moc nikdo neví. Asi mají všichni velké příjmy.Nevím,proč by to nemělo jít.Ještě by měla jít na spolupr.osobu /manželku/ odčitatelná položka. Ale váhám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 3. 2006 20:21
Dobrý den, mám dotaz ohledně spolupracující osoby a chtěla bych se ujistit zda je můj názor
v pořádku :
Manželka je OSVČ, manžel je osoba bez zdanitelných příjmů chce vypomáhat v pohostinství
Při zahájení spolupráce musí spolupracující osoba zaslat oznámení na FÚ, ZP, SP
Vztahuje se na ni minimální základ daně ( jako na OSVČ )
Jak bude řešeno pokud OSVČ za rok 2005 skončila ztrátou nebo se na ni bude vztahovat minimální základ daně, musí být rozděleny vždy příjmy a výdaje i na spolupracující osobu a ta musí podat daň.přiznání a zaplatit daň z minimálního základu daně.
Může si OSVČ zahrnout do svých daňových nákladů zaplacené ZP, SP za spolupracující osobu, pokud by spolupracující osoba neměla povinnost podat daň.přiznání ( příjmy do 15.000 Kč)