Re: Kontrola z FÚ na DPH
Já to dělám úplně stejně. I pro DPH používáte kurs, který máte uvedený ve směrnicích - u Vás je to měsíční (mnohokrát jsem to ověřovala). Dvojí kurs beru pouze pro dovoz z třetích zemí, ale tam je to pro DPH celní kurs. Do skladu jsem dala tabulku, kde mi vyplňují, kdy přišlo zboží, která k němu patří faktura od dodavatele, která od dopravce, případně JSD. Sice nejdřív povídali něco o byrokracii, ale teď jsou rádi, mají také přehled.
Kontrol z FÚ na DPH bylo několik a vše bylo v pořádku.
Jenže ty kontroly byly v pořádku i v době, kdy účetnictví dělal někdo jiný a dělal ho tak nějak, jak se mu zrovna chtělo. Např. FAD z EU byla vystavená 20.2. zboží naskladněno 22.2., on zaúčtoval jak zboží, tak DPH 25.5. prý nebyla faktura k dispozici. Dělala jsem rekonstrukci celého účetnictví a jedno dodatečné přiznání k DPH spadlo zrovna do doby po jedné takové kontrole z FÚ. Musela jsem to přiznání odvolat a podat až za měsíc, protože jinak bych musela dokazovat, kde paní z FÚ pochybyly. A to se mi rozhodně nechtělo. Ony přece mají pravdu vždycky.
Re: Kontrola z FÚ na DPH
Děkuju. Ještě k tomu ZP, když mám ke zboží fakturu, dám datum faktury, když mám zboží a nemám fakturu, pak je to ten §25 odst.1. Je to tak? Ale asi se mi ještě nestalo, že bych neměla fakturu, to spíš vyjímečně naopak, že mi přišla faktura a zboží se přivezlo třeba za 2 týdny. Odvod jsem udělala také k datu faktury. Ještě jsem nikdy kontrolu neměla, tak abych si byla jistá, že na případné dotazy neříkám blbosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
11. 3. 2006 9:42
Budu mít kontrolu na DPH a nejsem si úplně jistá u pořízení z EU.
Mate mě §25. V převážné většině nám dodavatel vystaví fakturu a zároveň si odvážíme zboží, tzn. že já dávám datum UZP shodné s datumem vystavení faktury. Neřeším, zda je to před 15. nebo po. Vystaví mi fakturu 20.2., zároveň mám zboží,takže dám ZP 20.2. a za únor odvedu daň. Je to tak?
Používáme měsíční kurz, takže zadám fakturu, dopočítám 19%, odvod a nárok zpět. Ale dávám vlastně ten měsíční kurz i pro DPH, protože nemůžu dát jiný pro účetnictví a jiný pro daň. Vím, že to někdo počítá dvojím kurzem, mě to program neumožní. Takže i pro DPH mám měsíční a ne denní. Je to chyba nebo to tak lze?
Měla bych mít nějaký vnitřní předpis na to, že máme shodné datum UZP s vystavením faktury? Těžko bych zjišťovala, jestli zboží přišlo ve stejný den nebo za 2-3 dny.
Děkuji dobrým duším za odpověď, abych se mohla psychicky připravit.