Re: Poradí mi někdo?
xxxxxxxxxxxxxx
Pokud se týká daně z příjmů, pak podle §4 písm. a) tohoto zákona jsou od daně osvobozeny příjmy z prodeje rodinného domu, bytu,.... pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem... (pokud tento nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů, ale to by se týkalo, pokud by byl dům ve společném jmění manželů)..... pokud to nebyla nemovitost k bydlení, pak by se dalo podívat na stejný §, odst. b - příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písm. a).... zkuste se podívat tady do zákona do daních z příjmů, není barák jako barák....
Re: Poradí mi někdo?
Jakákoliv nemovitost (dům i pozemek) je od daně z příjmu osvobozena, pokud ji vlastníte déle než 5 roků. Pokud jste dům zdědila po rodičích (příbuzní v řadě přímé), započítává se do té doby 5 roků i doba, po kterou to vlastnili oni. Takže když to měli déle jak 5 let, můžete to bez daně z příjmu prodat hned po zdědědí. To co jste platila, nebyla zřejmě daň z nemovitostí, ale daň z převodu nemovitostí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2006 14:10
Chceme s manželem podávat společné zdanění manželů.Jsem na mateřské a manžel má živnost.Já jsem v průběhu roku 2005 prodala dům,daň z nemovitosti jsem odvedla a chtěla bych se zeptaj jestli ten prodej musím ještě danit.Děkuji za každou dobrou radu.