Prodloužená rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

12. 3. 2006 15:12

Dobrý den,máme pracovnici na mateřské dovolené,po uplynutí první mateřské dovolené prcovnice požádala o prodloužení mateřské dovolené o jeden rok.S tím naše organizace souhlasila.V průběhu této prodloužené doby pracovnice opět odešla na řádnou mateřskou dovolenou.A nyní jí druhá mateřská dovolená bude končit.
    Musíme jí v tomto případě držet její původní pracovní místo?
    Mezitím se totiž pracovní místo v místě výkonu práce zrušilo.Můžeme pracovnici nabídnout místo náhradní?Popř.můžeme dát pracovnici výpověď a co jsme ji povinni zaplatit?(V roce 1999 pobírala pracovnice minimální mzdu-což bylo cca. 4300 Kč-nyní je min. mzda jiná.Kdybychom jí vypláceli,kterou mzdu můžeme použít?)

Problém je ten, že pracovnici jsme nabídli stejné místo jako vykonávala před mateřskou dovolenou, ale o 4 km dále.Nabídli jsme jí dovoz i dovoz na toto vzdálenější místo.S tím pracovnice nesouhlasí, zjevně ji nejde o práci, ale pouze o odstupné.
    Prosíme o radu, jak postupovat

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2006 17:02

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Prodloužená rodičovská dovolená
      Zřejmě nemluvíte o mateřské dovolené, ale o rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená je jen do 3 let dítěte, později už se může jednat pouze o neplacené volno (ne o prodloužení rodičovské, ta se nad 3 roky prodlužovat nedá). Takže pokud to chápu dobře, teď je na druhé rodičovské a dítěti budou 3 roky. Je stále Vaší zaměstnankyní, takže den po třetích narozeninách dítěte má právo se vrátit zpět do zaměstnání - a to na místo a práci dle pracovní smlouvy. Záleží tedy na tom, co má smluveno ve smlouvě. Pokud jí nabízíte něco jiného než má v pracovní smlouvě a ona nesouhlasí a chce práci dle pracovní smlouvy a na pracovišti dle pracovní smlouvy, pak opravdu nezbývá než ji buď přesvědčit nebo dát výpověď pro nadbytečnost (a k tomu náleží odstupné).
      Minimální mzda (minimální mzdový tarif) musí být dodržena ta aktuální (tzn. taková, jaká je teď).

• 12. 3. 2006 17:16

verea s.r.o. (neregistrovaný)

Děkuji Jiřce za názor.Jedná se ale o to, že pokud někdo je po rodičovském volnu na neplaceném volnu,zaměstnavatel údajně není povinnen držet zaměstnanci jeho původní místo,ale může nabídnout jiné.Tato situace žádostí zaměstnance o NV po první rodičovsské dovolené nastala.Nebo je názor zcela zcedstný?

• 12. 3. 2006 17:30

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud je zaměstnanec po rodičovské dovolené na nepl. volnu (tzn. po 3. narozeninách dítěte), pak si to neplacené volno nejprve musel se zaměstnavatelem domluvit a ten mu ho zřejmě povolil. Protože kdyby mu ho nepovolil, tak by zaměstnanec na žádném neplaceném volnu nebyl. Jestliže tedy jde o domluvené a povolené neplacené volno, pak je stále Vaší zaměstnankyní a její pracovní smlouva platí. Je to stejné jako u každého jiného zaměstnance, kterému bylo povoleno neplacené volno na určitou dobu.
      Ale já jsem Vás pochopila tak, že na neplaceném volnu byla v době, kdy nastupovala na druhou mateřskou. Teď je ještě na rodičovské a ne na neplaceném volnu, ne? Ale ať už je teď stále na rodičovské nebo znovu na povoleném neplaceném volnu, nadále platí jají pracovní smlouva. Takže jak píšu - vše se odvíjí od toho, co má ve smlouvě (zaměstnavatel ji nemusí vzít na stejné místo, tzn. na úplně stejnou "židli", ale dát jí takovou práci a na takovém místě, jak to má smluveno ve smlouvě).

• 13. 3. 2006 12:58

Jiřka (neregistrovaný)

Napadla mě jedna věc. Zkuste jí říct, že ji tedy na původním pracovišti zaměstnáte. Ať nastoupí. Pokud stojí o práci na původním místě, pak nastoupí - a v nejhorším tedy nastane ta řešená situace, že jí po nástupu budete muset dát výpověď pro nadbytečnost a odstupné. Pokud ale kalkuluje s tím, že tam pro ni místo nemáte a že jí tedy musíte dát výpověď, tak jí její kalkulaci tou nabídkou práce na původním pracovišti nabouráte. Ona třeba ve skutečnosti ani do práce ještě nechce a chce být ještě doma. Poté, co jí řeknete, že po skončení rodičovské má nastoupit na původním místě, to bude muset nějak řešit. Třeba zase požádá o neplacené volno, na což ale nepřistoupíte a budete trvat na jejím nástupu. Pak jí nezbude než nastoupit nebo pracovní poměr sama ukončit. Nejprve se ale podívejte, jak má smluvené místo pracoviště ve smlouvě. Pokud tam má konkrétní adresu A a teď jí nabízíte adresu B, nemusí na to přistoupit. Pokud je pracoviště smluveno šířeji, pak si nemůže vymýšlet.

• 13. 3. 2006 16:50

taky Lenka (neregistrovaný)

Ale já jsem pochopila, že je na mateřské s druhým dítětem, kterému nejsou ani 3 roky. To po ní zaměstnavatel může požadovat návrat do práce?

• 14. 3. 2006 12:57

Jiřka (neregistrovaný)

Já jsem dotaz pochopila tak, že jí má rodičovská končit a ona se má vrátit do práce. Protože ale její pracoviště v místě A zaměstnavatel zrušil, nabídl jí pracovat v místě B. Ona nesouhlasí se změnou místa pracoviště a on by jí tedy měl dát výpověď podle §46 (s odstupným). Zaměstnavatel se ale domnívá, že jí ani nejde o práci, ale jen o odstupné, protože místo A je od místa B vzdáleno pouhé 4 km.

• 13. 3. 2006 18:58

verea s.e.o. (neregistrovaný)

Jiřko, já Vám děkuji za Váš názory, v životě jsem nebyl na žídném chatu a toto je první pokus.Vůbec jsem nevěřil, že by někdo reagoval na problémy druhého a vše mě příjemně překvapilo.
      Mám to tak nějak celé připravené-jak jste navrhla vy, ale snažím se najít to nejelegantnější řešení.Dnes příliš spěchám, takže musím končit, ale rád se k Vašemu příspěvku vrátím.A ještě jednou děkuji

• 12. 3. 2006 20:53

taky Lenka (neregistrovaný)

PS: Jiřka je to nejlepší odbornice na mzdy a personalistiku co tu je = takže jste v dobrých rukách :-)
      Jinak přeju hodně zdaru a uspěšné vyřešení

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).