Re: společné zdanění - odpočty dle §15
ze stránek MF
O) DAR A SPOLEČNÉ ZDANĚNÍ MANŽELŮ
Dotaz 1: Mám za zdaňovací období 2005 příjmy z podnikatelské činnosti, manželka má příjmy ze závislé činnosti. Poskytl jsem dar charitativní organizaci. Hodnota daru u mě překročila 10% limit odpočtu na dary podle § 15 zákona o daních z příjmů. Lze dar v případě společného zdanění manželů odečíst od součtu základu daně manžela a manželky?
Odpověď: Zákon o daních z příjmů platném znění pro zdaňovací období 2005 v § 15 odst.5 stanoví mimo jiné, že u poplatníka lze v úhrnu odečíst 10% ze základu daně. Zákon o daních z příjmů nestanoví, že by se tímto základem daně rozuměl společný základ daně manželů, proto lze odečíst hodnotu daru pouze od Vašeho základu daně. Ve Vašem případě dar uplatníte na ř.514 přílohy č.5 daňového přiznání do výše 10% částky na ř.42 základní části Vašeho daňového přiznání. Vaše manželka na tomtéž ř. 514 uvede nulu.
Re: společné zdanění - ještě něco
Ona by vám ten kalkulačka ani neudělala. Myslím tato, o jiných nevím, tam nechodím.
http://www.schekonom.cz/kalkulacka/manzele.php
Re: společné zdanění - ještě něco
Citace §15 je sice hezká, ale pokud si přesně přečtu §13a/2 o společném zdanění tak tam, stojí:"...Společným základem daně se pro účely tohoto zákona rozumí součet dílčích základů daně ... snížený o nezdanitelné části základu daně podle §15 za oba manžele..." důležitý je podle mne singulár "snížený o nezdanitelné...", ze kterého plyne, že se jedná o snížení společného základu daně a ne základu daně jednoho z manželů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 3. 2006 21:24
Manželka má samostatný základ daně na ř. 42 DPO 20.000 a v roce 2005 má potvrzení na 11 odběrů krve (plazma). Můžou manželé uplatnit pouze 2.000 (10% dle §15/5) a nebo se těch 10% vztahuje ke společnému základu daně. Myslím, že pokyny k vyplnění daňového přiznání jsou v tomto v rozporu se zákonem o dani z příjmů §13a. PORAĎTE PROSÍM, CO S TÍM