Re: záloh SP při nemoci!!-vše jinak...
Ach jo, takovéhle známé mám nejraději, řeknou polovinu věcí a ještě blbě.... a chtějí poradit nejlépe ihned včera.... :-((
Tak kamarád - OSVČ zálohy SP platil, ale neplatil "nemocenské dávky" a byl 2 měsíce nemocný. Byl se teď ptát na své PSSZ, zda si na přehledu může napsat jen 10 měsíců, že podnikal (což je pravda). Tam mu řekli, že když si neplatil na nemocenskou, tak je nezajímá,že marodil a nepodnila a nějaká neschopenka, kterou jim ukazoval, je taky nezajímá... Prý mu nic vracet nebudou a basta! Ale já si myslím, že má nárok uvéct do ř.25, že pracoval jen 10 měsíců - totéž bude mít i na DP, kde má minim.zákl.daně.... Ví někdo, jak to je?? Na centrále PSSZ už bohužel nejsou... :-)
K tomu minimálnímu základu - pokud někdo bude řekněme marodit 11 měsíců (např. po infarktu), tak přece nemůže mít "nekrácený" minimální záíklad daně! nebo snad ano?
>>>>>>>Musí OSVČ platit minimální zálohy při nemoci, která
>>>>>>>trvala přes celé 2 měsíce? OSVČ neplatí
>>>>>>>tzv."příplatek"
>>>>>>>na nemoc... Já myslím, že musí, ale pak se to v
>>>>>>>přehledu sníží..., on si to neplatil a teď mu
>>>>>>>podávají
>>>>>>>na
>>>>>>>PSSZ různé názory /prý nemusel, jen kdyby si
>>>>>>>připlácel
>>>>>>>na nemoc../... a chtějí hlavně po něm penále.
>>>>>>>Poradí mi někdo, jak to skutečně je??
>>>>>>
>>>>>>Ach jo, takovéhle známé mám nejraději, řeknou
>>>>>>polovinu
>>>>>>věcí a ještě blbě.... a chtějí poradit nejlépe ihned
>>>>>>včera.... :-((
>>>>>>Tak kamarád - OSVČ zálohy SP platil, ale neplatil
>>>>>>"nemocenské dávky" a byl 2 měsíce nemocný. Byl se teď
>>>>>>ptát
>>>>>>na své PSSZ, zda si na přehledu může napsat jen 10
>>>>>>měsíců, že podnikal (což je pravda). Tam mu řekli, že
>>>>>>když si neplatil na nemocenskou, tak je nezajímá,že
>>>>>>marodil a nepodnila a nějaká neschopenka, kterou jim
>>>>>>ukazoval, je taky nezajímá... Prý mu nic vracet
>>>>>>nebudou a
>>>>>>basta! Ale já si myslím, že má nárok uvéct do ř.25,
>>>>>BOHUŽEL na socce mají pravdu !!a vy mně na oplátku
>>>>>prosím sdělte,kde berete jistotu o krácení
>>>>>minimál,základu daně?opakovaně to tady čtu a paragraf
>>>>>mi nikdo
>>>>>nenapíše.
>>>>K tomu minimálnímu základu - pokud někdo bude řekněme
>>>>marodit 11 měsíců (např. po infarktu), tak přece
>>>>nemůže mít "nekrácený" minimální záíklad daně! nebo
>>>>snad
>>>>ano?
>>>Tak to by se snad přerušilo podnikání,nemyslíte?Bylo
>>>by to jednodušší.
>>
>Ne viz.§7c/j ZDP
kopíruji tento § a nechápu,jak to chápete vy:
§7c/j) který nemá jiný příjem podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) než příjem z lesního hospodářství nebo z dotací, podpor, grantů nebo z příspěvků, které nejsou podle § 4 odst. 1 písm. t) osvobozeny od daně.
Prostě si myslím,že se nekrátí a je to i na jiných forech dost diskutovaný problém.
§7c/odst. 1:
U poplatníka s příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) musí základ daně činit ....... a počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník provozoval činnost podle §7....
četla jsem názor, že správné určení obsahu závisí na pečlivosti, s jakou poplatník přistupuje k rozboru konkrétní situace.Ale pokud prý nemá žádný příjem ani výdaj (mimo soc. a zdr.) tak neprovozoval. Toto je názor daňových poradců, pouze prodávám jak jsem koupila, tak mne nekamenujte.
*** Domnívám se, že odpověď najdete spíše v §7c/1".....počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník PROVOZOVAL činnost podle..." - pokud vykonává činnost sám, nemá např. zaměstnance, pak se zřejmě nedá říct, že při nemoci provozoval ***
Ale v daň.přiznání přeci není možnost nikam napsat,že provozoval z důvodu nemoci jenxxxměsíců-přerušení,skončení,ale ne nemoc,tak kam to napíšete?To ofotíte neschopenku a přiložíte k daň.přiznání?
Sleduji tuto diskuzi i na jiných forech...
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>BOHUŽEL na socce mají pravdu !!a vy mně na oplátku
>>>>>>>>>prosím sdělte,kde berete jistotu o krácení
>>>>>>>>>minimál,základu daně?opakovaně to tady čtu a paragraf
>>>>>>>>>mi nikdo
>>>>>>>>>nenapíše.
>>>>
>>>>>>
>>>>>Ne viz.§7c/j ZDP
>>>>kopíruji tento § a nechápu,jak to chápete vy:
>>>>§7c/j) který nemá jiný příjem podle § 7 odst. 1 písm.
>>>>a), b) nebo c) než příjem z lesního hospodářství nebo
>>>>z dotací, podpor, grantů nebo z příspěvků, které
>>>>nejsou podle § 4 odst. 1 písm. t) osvobozeny od daně.
>>>>Prostě si myslím,že se nekrátí a je to i na jiných
>>>>forech dost diskutovaný problém.
>>>
>>>*** Domnívám se, že odpověď najdete spíše v
>>>§7c/1".....počtu kalendářních měsíců, v jejichž
>>>průběhu
>>>poplatník PROVOZOVAL činnost podle..." - pokud
>>>vykonává
>>>činnost sám, nemá např. zaměstnance, pak se zřejmě
>>>nedá
>>>říct, že při nemoci provozoval ***
>>Ale v daň.přiznání přeci není možnost nikam napsat,že
>>provozoval z důvodu nemoci
>>jenxxxměsíců-přerušení,skončení,ale ne nemoc,tak kam
>>to napíšete?To ofotíte
>>neschopenku a přiložíte k daň.přiznání?
>>Sleduji tuto diskuzi i na jiných forech...
>
>*** Tak já tedy nevím, ale není v DP kolonka na
>vyplnění počtu měsíců? ***
Ano, je tam kolonka na měsíce! OSVČ musí být nemocná (nebo neprovozovat živnost z jiného závažného důvodu) aspoň 1 úplný měsíc (tj.od 1.-do posledního dne)! Měla jsem klienta, který za rok 2004 takto zkrátil minim.základ o 1 měsíc z důvodu havárie auta (je řidič).Přiložil k DP prohlášení, v němž vysvětlil situaci (auto téměř na šrot) a že neměl za tu dobu žádné příjmy. Teď u nemoci přiložím k prohlášení kopii neschopenky... FU to vloni uznalo, jen si vyžádalo návštěvu klienta a ústní vysvětlení situace. Jen na SSP to nějak "neberou"... , přitom je tam řádek 25, kde se píše - měsíce během kterých vykonával živnost...
Jdu volat na PSSZ a řeknu, co mi sdělili...
Re: záloh SP při nemoci!!-už VÍM!...
Tak jsem se dovolala na PSSZ a bylo mi řečeno, že z důvodu toho, že kamarád si nepřiplácel na nemocenskou a tudíž nepobíral nemocenské dávky, tak si nemůže! tyto měsíce odečíst na řádku 25 na Přehledu za SP...!! Pro sociálku je vlastně jako zdravý. A tečka... :(( To bude mít kámoš radost, kdyby si raději připlatil, tak na tom vydělal...
ahoj
Dobře, pokud se na poplatníka vztahuje min.základ daně, je v DP kolonka počet měsíců. Ale nevztahuje-li se, tuto možnost - vyznačit v DP zkrácený počet měsíců z důvodu nemoci - nevidím. Je tedy tento poplatník proti tomu s MZD znevýhodněn?
Vrátila jsem se ze sociálky, kde jsem položila dotaz ohledně pojistného. Pokud dotyčný třeba půl roku v kuse marodil a neměl nemocenské pojištění (4,4 %) tak pro sociálku jako by byl zdravý, a minimální pojistné za měsíce nemoci musí zaplatit, prý to vyplývá ze zákona ...
Není znevýhodně proto, že nemá žádné skutečné příjmy, o kterých účtuje a proto pak má nižší daňový základ.... Jenže MZD, pokud máte nižší příjem, musíte platit v určené výši podle zákona, a proto máte možnost za určitých podmínek si tuto sazbu snížit o měsíce...
Skutečnost, že si nepřiplácel na nemocenskou u PSSZ ještě zdaleká neznamená, že nemohl být celý měsíc nemocen! Existuje například také soukromé pojištění na denní dávku v nemoci, případně může být práce neschopen i bez nemocenských dávek. S PSSZ se vůbec nebavte, protože do telefonu Vám bez rizika můžou nakecat, co chtějí. Pokud jste schopni sehnat potvrzení lékaře o nemoci, klidně řádek 25 přehledu přiměřeně zkraťte.
Bohuzel, tentokrat meli asi na socialce pravdu - viz jejich Pokyny pro vyplneni Prehledu:
ř. 25a Počet měsíců, v nichž jsem vykonával/a samostatnou výdělečnou činnost alespoň po část měsíce – uveďte údaj z řádku 25 po odpočtu měsíců, ve kterých jste po celý kalendářní měsíc měl/a nárok popř. pobíral/a nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ3, vykonával/a službu v ozbrojených silách, nebo pobíral/a peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ.
na to je presne to, v cem si nejsem jista... ono totiz "mela narok" muze znamenat:
a) kdyby byla pojistena, mela by narok
b) mela narok (vznikl ji narok), protoze si platila nemocenskou, ale pobirala az po skonceni nemocenske zpetne (protoze napr. pozde dolozila neschopenku)
Zákon o důchodovém pojištění, § 10, odst. (1) "OSVČ je v kalendářním roce účastna pojištění po dobu, po kterou vykonávala hlavní samostatnou výdělečnou činnost". Pokud nemá zaměstnance a celý měsíc marodí, pak nevykonává sam. výdělečnou činnost a nemusel by být účasten důchodového pojištění. Ovšem tato doba mu nebude započtena do důchodu
a to se mu může vymstít. Závěr? Buď jsem účastna pojištění a platím pojistné i za dobu nemoci, pokud není pokryta nemocenskou od PSSZ. Nebo účastna nejsem a pojistné neplatím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 3. 2006 16:31
Musí OSVČ platit minimální zálohy při nemoci, která trvala přes celé 2 měsíce? OSVČ neplatí tzv."příplatek" na nemoc... Já myslím, že musí, ale pak se to v přehledu sníží..., on si to neplatil a teď mu podávají na PSSZ různé názory /prý nemusel, jen kdyby si připlácel na nemoc../... a chtějí hlavně po něm penále.
Poradí mi někdo, jak to skutečně je??