POZOR - nový poznatek - VÝDAJE %

• (neregistrovaný)

14. 3. 2006 10:43

Dobrý den všem, kteří tak jako já uvažujete nad výdaji paušálem pro rok 2005 a z toho vyplývající dodatečné přiznání za rok 2004.
    Když jsem si včera pročítala diskuze o výdajích % v tomto fóru, řešil se nedávno problém o započítání platby pohledávky roku 2004 do příjmu roku 2005, a následné úpravě - snížení v oddílu E.

Byl rozebírán případ:
    - existuje pohledávka za rok 2004, uhrazená v roce 2005 - tzn. dodaníme dodatečným přiznáním za rok 2004, provedeme úpravou zvýšení základu daně
    - v roce 2005 máme příjem za pohledávku, tento příjem se započte do příjmů celkových na řádek 101 Přílohy č. 1, uplatní se 50% výdajů pro rok 2005, tzn. že 50% výdaj je uplatněn i z příjmu za pohledávku z roku 2004,
    - v rádku 106 provedeme úpravu o částku pohledávky - snížení

výsledkem je příznivější - nižší daň.

Dnes mě paní na FÚ vyvedla z omylu a sdělila mi následující:
    i když v zákoně o daních z příjmů v § 7 je psáno, že ti, kteří si chtějí uplatnit výdaje paušálem, vedou pouze evidenci příjmů a pohledávek, bylo mi sděleno, že evidnce příjmů logicky musíme vést na příjmy daňové a nedaňové.
    A tady je rozuzlení:
    příjem v roce 2005 za pohledávku roku 2004 je tudíž příjmem nedaňovým, jelikož již byl zdaněn v roce 2004, a nemůže se započítávat do řádku 101 Přílohy 1, a dále už se odvíjí řádek 102 a dále.
    Žádnou úpravu na ř. 106 bychom neměli provádět.

Je to logické.

Zdravím, Marcela.

PS: sociálka a zdravotní se tím budou lišit, tam asi pojedeme podle skutečných příjmů.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).