Re: POZOR - nový poznatek - VÝDAJE %
No obávám se, že spíš my budeme mít smůlu...., protože oni si předpisy najdou.
Já tady říkám od začátku, že "jedu" v přiznáních tak, jak to popsala úřednice FÚ. Ptala jsem se 2 daň.poradců a ti to také potvrdili...
Je na každém, jak to tedy udělá, hlavně když si to obhájí. Obávám se, že já bych to nedokázala... (tu nižší daň)
Schválně, co vám řekne zítra. Dejte vědět.
Re: POZOR - nový poznatek - VÝDAJE %
++++Kromě normální logiky existuje ještě matematická logika. Podle ní, to co už bylo jednou započteno do daňových příjmů se tam podruhé nedává --- protože místo daně 20% by pak z toho byla daň 40%--- to my nechceme a oni to také chtít nemohou:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 3. 2006 10:43
Dobrý den všem, kteří tak jako já uvažujete nad výdaji paušálem pro rok 2005 a z toho vyplývající dodatečné přiznání za rok 2004.
Když jsem si včera pročítala diskuze o výdajích % v tomto fóru, řešil se nedávno problém o započítání platby pohledávky roku 2004 do příjmu roku 2005, a následné úpravě - snížení v oddílu E.
Byl rozebírán případ:
- existuje pohledávka za rok 2004, uhrazená v roce 2005 - tzn. dodaníme dodatečným přiznáním za rok 2004, provedeme úpravou zvýšení základu daně
- v roce 2005 máme příjem za pohledávku, tento příjem se započte do příjmů celkových na řádek 101 Přílohy č. 1, uplatní se 50% výdajů pro rok 2005, tzn. že 50% výdaj je uplatněn i z příjmu za pohledávku z roku 2004,
- v rádku 106 provedeme úpravu o částku pohledávky - snížení
výsledkem je příznivější - nižší daň.
Dnes mě paní na FÚ vyvedla z omylu a sdělila mi následující:
i když v zákoně o daních z příjmů v § 7 je psáno, že ti, kteří si chtějí uplatnit výdaje paušálem, vedou pouze evidenci příjmů a pohledávek, bylo mi sděleno, že evidnce příjmů logicky musíme vést na příjmy daňové a nedaňové.
A tady je rozuzlení:
příjem v roce 2005 za pohledávku roku 2004 je tudíž příjmem nedaňovým, jelikož již byl zdaněn v roce 2004, a nemůže se započítávat do řádku 101 Přílohy 1, a dále už se odvíjí řádek 102 a dále.
Žádnou úpravu na ř. 106 bychom neměli provádět.
Je to logické.
Zdravím, Marcela.
PS: sociálka a zdravotní se tím budou lišit, tam asi pojedeme podle skutečných příjmů.