Re: účtování v SVJ
Náš správce 180/byt, v tom je účetnictví, daně vč. DP, pojištění, zprostředkování služeb, zajištění povinných služeb (revize, komíny...), zajištění (nikoliv úhrada) údržby, právní servis, sledování novinek, upozorňování na povinnosti SVJ - prostě veškerá agenda, která mě napadla, když jsem psal smlouvu.
No ta naše správkyně-účetní za 110/byt také dělá všechno, co uvádíte, Gravere.
Ještě pro doplnění: nechci se přít o komplexnosti služeb a ceně za ně, ale to, co dělá správcovská firma, je agenda pro pěkných pár lidí, ne pro jednu účetní (např. náš správce je bytové družstvo o několika desítkách zaměstnanců). Jediná účetní může snad zvládnout právě to účetnictví, pokud to chce dělat pořádně. A jestli budete mít pouze jedno SVJ o deseti jednotkách, tak je diskuse o ceně nerelevantní - bavíme se o tom, jestli vám to hodí 1000,- nebo 2000,- měsíčně?
Zkuste se spíš zamyslet nad svými skutečnými náklady, které jako účetní jistě posoudíte líp než já a které, pokud už účtujete něco jiného, stejně musíte vynakládat (např. pojištění odpovědnosti - bez toho vám rozumný člověk SVJ nedá).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2006 13:40
Prosím o radu. Byla jsem požádána o účtování nově ustanoveného SVJ. Máte prosím někdo zkušenosti jaký je vhodný účetní program při účtování tohoto typu organizace? Pracuji jako účetní v přísp.organizaci a s SVJ nemám žádné zkušenosti. Podle toho co jsem našla v dostupné literatuře, tak se jedná o podvojné účetnictví. Pokud bych účetnictví SVJ /10 bytů/ zpracovávala na živn.list, jakou bych měla asi požadovat cenu za moje služby?